Tortillas με γαλοπούλα, φρέσκα λαχανικά και σως ταχίνι

Όταν έχεις λίγο χρόνο και μεγάλη πείνα συνήθως θες να φας σχετικά γρήγορα γιατί μάλλον δεν έχεις τόση υπομονή να μπλέξεις στην κουζίνα. Ξέρω πως η επιλογή να παραγγείλεις κάτι από έξω σε απαλλάσσει από πολλούς μπελάδες όπως ψώνια υλικών, μαγείρεμα, καθάρισμα λάντζας κτλ..

Κατανοώ απόλυτα πως ο χρόνος για τους περισσότερους είναι αρκετά περιορισμένος και πως δεν έχουν όλοι την λόξα που, ίσως, κουβαλάω εγώ.


Αν όμως αποκτήσεις την καλή συνήθεια να μαγειρεύεις πιο συχνά στο σπίτι θα έχεις το πλεονέκτημα να γνωρίζεις την ποιότητα και ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιείς για την παρασκευή του φαγητού σου. Το συγκεκριμένο σχόλιο αναφέρεται κυρίως στην ποιότητα των κρεάτων, λαχανικών, λιπαρών ουσιών καθώς επίσης και στην ποσότητα άλατος και άλλων ενισχυτικών γεύσεων που χρησιμοποιούνται από τα μαγαζιά εστίασης που παρασκευάζουν κυρίως γρήγορο φαγητό. Άρα το πιο πιθανό είναι η παρασκευή στο σπίτι να είναι περισσότερο υγιεινή. Επιλέον είναι πιθανό να περισσέψει καμιά μερίδα για την επόμενη μέρα. Last but not least, θα έχεις την ευχαρίστηση να απολαύσεις ένα γεύμα που έχεις μαγειρέψει ο/η ίδιος/α. Είναι αρκετοί που μπορεί να αδιαφορούν για αυτήν την εμπειρία αλλά πιστεύω χρειάζεται να προσδώσουμε αξία και σε τέτοιες καθημερινές στιγμές.


Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, προφανώς ακολουθεί μια απλή συνταγή. Νόστιμη τορτίγια 🌯🌯 με γαλοπούλα ψημένη στο γκριλ, φρέσκα λαχανικά 🍅🍅 και σως με ταχίνι ολικής άλεσης και λεμόνι🍋🍋.



Προετοιμασία 20-25 λεπτά, μαγείρεμα 15 λεπτά, μερίδες 4


Υλικά για την tortilla:

  • 0.5gr γαλοπούλα ( 2 στήθη γαλοπούλας)

  • 1 πιπεριά

  • 1 ντομάτα

  • 0.5gr φρέσκα μανιτάρια

  • 1 φρέσκο κρεμμύδι

  • λίγα φρέσκα φύλλα baby σπανάκι

  • ελαιόλαδο ( ή άλλη λιπαρή ουσία)

  • 1/2 ποτήρι ρετσίνα (μπορείς να το αντικαταστήσεις με μηλόξυδο)

  • αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένο θυμάρι

  • 4 tortillas

  • κόκκινο λάχανο (προεραιτικά)

  • ψιλοκομμένος άνιθος (προεραιτικά)

Υλικά για την σως ταχίνι:

  • 8κς ταχίνι

  • χυμός από δύο φρέσκα λεμόνια

  • 1-2 κς ελαιόλαδο

  • αλάτι


Εκτέλεση:


1️⃣ Κόβω τα στήθη της γαλοπούλας σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετώ σε ένα μπολ. Ρίχνω ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Ανακατεύω καλά για να πάνε παντού τα υλικά και αποθηκεύω στο ψυγείο.

2️⃣ Παράλληλα, πλένω καλά όλα τα λαχανικά (εκτός από τα μανιτάρια). Κόβω την ντομάτα, την πιπεριά και το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες (κόβω σε λεπτές λωρίδες το κόκκινο λάχανο και ψιλοκόβω τον άνιθο, αν επιλέξω να προσθέσω και αυτά).

3️⃣Με μια βρεγμένη πετσέτα σκουπίζω τα μανιτάρια και τα κόβω σε λεπτές φέτες. Τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφού κάψει ρίχνω μέσα τα κομμένα μανιτάρια. Ρίχνω αλάτι και θυμάρι και τα μαγειρεύω για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν την υγρασία τους. Αφού εξατμιστεί η υγρασία, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και μαγειρεύω για 1 λεπτό ακόμη. Στην συνέχεια ρίχνω την ρετσίνα και μαγειρεύω για άλλα 2 λεπτά. Μεταφέρω τα μανιτάρια σε ένα βοηθητικό σκεύος και στο ίδιο τηγάνι (δεν το καθαρίζω, χρησιμοποιώ την λιπαρή ουσία από τα μανιτάρια) ψήνω τις tortillas για 1 περίπου λεπτό από την κάθε πλευρά.

4️⃣Στην συνέχεια, τοποθετώ την γκριλιέρα ( ή αντικολλητικό τηγάνι) πάνω σε δυνατή φωτιά και αφού κάψει ρίχνω μέσα τα κομμάτα της γαλοπούλας. Μαγειρεύω για 5-6 λεπτά ή ώσπου να μαγειρευτεί το κρέας και αποσύρω από την εστία.

5️⃣Τέλος, ρίχνω σε ένα μικρό μπολ όλα τα υλικά για την σως και ανακαυτεύω καλά. Δοκιμάζω και διορθώνω την γεύση αν χρειάζεται (πχ. στο αλάτι ή στο λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μου). Αν είναι αρκετά παχύρευστη μπορώ να αραιώσω προσθέτοντας λίγες σταγόνες νερού.

6️⃣Συνθέτω τις tortillas βάζοντας δύο γενναίες κουταλιές από την σως, λίγα κομμάτια γαλοπούλας, ντομάτα, πιπεριά, σπανάκι και φρέσκο κρεμμύδι (και τα υπόλοιπα υλικά αν επιλέξω να τα χρησιμοποιήσω), τυλίγω προσεκτικά και απολαμβάνω!