Gingerbread cookies

Τα Χριστούγεννα είναι χριστιανική γιορτή και αποτελεί ορόσημο για τον σύγχρονο τρόπο εορτασμού της γέννησης του Χριστού και όλων των εορτών που ακολουθούν μέχρι και τα Θεοφάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν συνδυάσει την εορταστική αυτή περίοδο περισσότερο με τον υπερκαταναλωτισμό και την εμπορευτοποίηση.


Η φετινή πραγματικότητα ίσως μας βοηθήσει στην αναγνώριση και άλλων, περισσότερο, ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως είναι η πραγματική συνεύρεση με τους σημαντικούς άλλους, η αληθινή συντροφιά και το νοιάξιμο από καρδιάς. Κανονικά, το μέρος ή η οποιαδήποτε ειδική συνθήκη εν γένει, δεν θα έπρεπε να αποτελούν προϋπόθεση για να επιτευχθούν τα παραπάνω. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην αγορά ενός υλικού αγαθού και στην εγκάρδια συζήτηση με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Αν η αγωνία της τέλειας εμφάνισης, του άριστου δώρου ή των τυπικών εκδηλώσεων έχουν περισσότερη αξία από την αληθινή αγάπη. Μια ευχετήρια κάρτα ίσως προσδώσει σε κάποιον περισσότερη χαρά από ένα υλικό αγαθό αφού το πρώτο εμπεριέχει το προσωπικό μας στοιχείο.



Οι εμπειρίες που κουβαλάμε επηρεάζουν τις επιλογές μας και τις συνήθειές μας. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι όπου ο χώρος της κουζίνας είχε πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Εκεί συναντιόμασταν κάποια στιγμή μέσα στην μέρα όλοι μαζί. Η παρασκευή κέικ, κουραμπιέδων και μελομακάρονων είχαν την τιμητική τους κατά την διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αρώματα ζάχαρης, βανίλιας, πορτοκαλιού και κανέλλας δημιουργούσαν ένα αίσθημα θαλπωρής. Αυτές οι εικόνες και οι μυρωδιές είναι ανεκτίμητα δώρα για όποιον τα έχει στις αναμνήσεις του.


Ελπίζω ο καθένας από εμάς να έχει την ανάγκη να διατηρήσει τις όμορφες εμπειρίες του και να έχει την διάθεση και την όρεξη να τις μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές. Παρόλο που δεν υπάρχουν μικροί άνθρωποι στο δικό μου σπίτι, κάθε χρόνο ψήνω διάφορα αρτοσκευάσματα για να "μυρίσει" το σπίτι. Παρακάτω λοιπόν θα διαβάσεις μια συνταγή για μπισκότα με μπαχαρικά που τρώγονται ευχάριστα για πρωινό ή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα.



Προετοιμασία 20 λεπτά, αναμονή τουλάχιστον 4 ώρες (έως 12 ώρες), 25-30 τεμάχια ανάλογα με τα σχήματα των κοπτικών που έχεις


Υλικά:


  • 3 κούπες (ή 350gr) μαλακό αλεύρι ολικής άλεσης

  • 2 κγ ginger σε σκόνη

  • 1 1/2 κγ κανέλλα σε σκόνη

  • 1/4 κγ γαρύφαλλο σε σκόνη

  • 1κγ baking soda

  • 1/2 κγ αλάτι

  • 1 κούπα (ή 130gr) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100gr καστανή ζάχαρη

  • 100gr μελάσα

  • 1κγ εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου


Εκτέλεση:


  1. Ζυγίζω όλα τα υλικά και σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το ginger, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το baking soda και το αλάτι.

  2. Θα χρειαστώ ένα μίξερ και χρησιμοποιώ το φτερό για να χτυπήσω σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει το βούτυρο και να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κρέμα (περίπου 10-12 λεπτά). Στην συνέχεια χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω την μελάσα και το εκχύλισμα της βανίλιας (περίπου 1 λεπτό). Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, προσθέτω το αβγό και χτυπάω το μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό (περίπου 1 λεπτό).

  3. Στην συνέχεια ρίχνω σιγά-σιγά τα στέρεα υλικά στο υγρό μείγμα του μίξερ. Αφού προσθέσω όλη την ποσότητα των στέρεων υλικών θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια ζύμη εύπλαστη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Σταματάω την λειτουργία του μίξερ και δημιουργώ με τα χέρια μου μια μπάλα με την ζύμη. Την καλύπτω με διαφανή μεμβράνη και την αποθηκεύω στην συντήρηση του ψυγείου για τουλάχιστον 4 ώρες (μπορείς να την αφήσεις και όλο το βράδυ).

  4. Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής, προθερμαίνω τον φούρνο στου 170° C. Αφαιρώ την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνω για 20 λεπτά πριν ξεκινήσω να την ανοίγω. Κόβω δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και τοποθετώ την ζύμη ανάμεσά τους. Αρχικά πιέζω την ζύμη με τα χέρια μου και στην συνέχεια χρησιμοποιώ έναν πλάστη για να την ανοίξω. Αφού ανοίξω την ζύμη σε πάχος περίπου 1 εκατοστού, χρησιμοποιώ τα κοπτικά μου για να κόψω την ζύμη σε διάφορα σχήματα. Μεταφέρω την έτοιμη και κομμένη ζύμη σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Μόλις γεμίσει το ταψί με τα μπισκότα, μεταφέρω στον φούρνο και ψήνω για 8-9 λεπτά. Ταυτόχρονα ξανα-ζυμώνω την υπόλοιπη ζύμη, την απλώνω και την κόβω με τα κοπτικά μου. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη .

  5. Ξεφουρνίζω τα μπισκότα και αφήνω λίγο να κρυώσουν πριν απολαύσω!