Chia puddings, ένα νόστιμο σοκολατένιο σνακ

Μπορεί να έχεις ακουστά ή ίσως και να έχεις δοκιμάσει τους σπόρους chia, μια τροφή, που δικαιολογημένα θεωρείται υπερτροφή μιας είναι γεμάτη με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Η προέλευσή τους είναι από ένα φυτό της οικογένειας της μέντας και η κατανάλωσή τους πρωτοεμφανίζεται στους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν. Δεν είναι τυχαίο πως στην γλώσσα των Μάγια η λέξη chia σημαίνει δύναμη.


Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι σπόροι chia έχουν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης σε βιταμίνες A, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό το ποσοστό της πρωτεΐνης που περιέχουν αφού φτάνει το 34% (στα 100 γραμμάρια σπόρων) της ημερήσιας ανάγκης ενός οργανισμού με φυσιολογική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη ( 2.000 kcal/θερμίδες).



Αυτοί οι πολύ μικροί σπόροι είναι υδρόφιλοι και λόγω αυτής της ιδιότητας, δημιουργούν γύρω τους μια λιπαρή ουσία. Η δημιουργία η κολώδης ουσία είναι προαπαιτούμενο για την καλύτερη κατανάλωσή τους. Μπορείς εύκολα να τους χρησιμοποιήσεις για την παρασκευή του πρωινού σου μαζί με γιαούρτι και φρούτα, σε μπάρες δημητριακών αλλά και μέσα σε smoothies. Επίσης, λόγω αυτής της λιπαρής ουσίας, αποτελούν ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις εναλλακτικές παρασκευές γλυκών μιας και μπορεί να αντικαταστήσει τα αβγά. Παρόμοια ιδιότητα έχει και ο λιναρόσπορος στον οποίο θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση.


Παρακάτω ετοίμασα ένα ελαφρύ σνακ γεμάτο ενέργεια. Η βάση περιέχει φυτικό γάλα, σπόρους chia, 100% σκόνη κακάο και μέλι🍯🍯. Από πάνω έχει κρέμα από γάλα καρύδας🥥🥥, φρέσκια μπανάνα, φουντουκοβούτυρο, καβουρδισμένα φουντούκια, νιφάδες αποξηραμένης καρύδας και σταγόνες πικρής σοκολάτας.



Προετοιμασία 10 λεπτά, αναμονή (τουλάχιστον 60 λεπτά), μερίδες 4


Υλικά για την βάση:

  • 100gr σπόροι chia ( 2κσ σε κάθε ποτήρι σερβιρίσματος)

  • 500ml γάλα (εγώ χρησιμοποίησα φυτικό)

  • 2κς μέλι

  • 2κγ σκόνη κακάο

Υπόλοιπα υλικά:

  • 1 κουτί κρύο γάλα καρύδας (σε κουτί κονσέρβας)

  • 1 μπανάνα

  • 50gr καβουρδισμένα φουντούκια

  • λίγο βούτυρο φουντουκιού (προαιρετικά για το κάθε ποτήρι σερβιρίσματος)

  • λίγη αποξηραμένη καρύδα (προαιρετικά για το κάθε ποτήρι σερβιρίσματος)

  • λίγες σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά για το κάθε ποτήρι σερβιρίσματος)


Εκτέλεση:


  1. Προσθέτω όλα τα υλικά της βάσης μέσα σε ένα μπόλ και ανακατεύω καλά. Καλό είναι να κοσκινίσω πρώτα το κακάο πριν το προσθέσω με τα υπόλοιπα υλικά. Στην συνέχεια μοιράζω το μείγμα μου σε 4 ποτήρια και τα αποθηκεύω στην συντήρηση του ψυγείου για τουλάχιστον 60 λεπτά.

  2. Παράλληλα, τοποθετώ τα φουντούκια σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτριας έντασης φωτιά και καβουρδίζω για 3-4 λεπτά. Αφού καβουρδιστούν τα φουντούκια, τα μεταφέρω στον πολυκόφτη και τα θρυμματίζω όσο επιθυμώ.

  3. Ταυτόχρονα, ανοίγω το γάλα καρύδας (καλό είναι να το έχω αποθηκεύσει στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ) και με ένα κουτάλι παίρνω μόνον την κρέμα του (χωρίς δηλαδή το νερό), το οποίο μεταφέρω στο μίξερ και το χτυπάω ώσπου να γίνει κρέμα (θα χρειαστεί λιγότερο από 3 λεπτά).

  4. Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής για τα chia puddings, τα αφαιρώ από το ψυγείο. Με ένα κουτάλι μοιράζω την κρέμα καρύδας στα ποτήρια. Καθαρίζω την μπανάνα, την κόβω σε λεπτές φέτες και την μοιράζω σε όλα τα ποτήρια. Επίσης, στο κάθε ποτήρι ρίχνω λίγο από τα καβουρδισμένα φουντούκια και αν επιθυμώ προσθέτω βούτυρο φουντουκιού, αποξηραμένη καρύδα και σταγόνες σοκολάτας. Σερβίρω και απολαμβάνω αμέσως!