Bruschetta 🥖🥖 με φρέσκο ελληνικό τυρί και γλυκιά κολοκύθα

Η φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι αναμφίβολα διαφορετική. Ο αόρατος εχθρός έχει καταφέρει να αλλάξει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Για το καλό όλων μας, χρειάζεται να συνεχίσουμε να ακολουθούμε όλους τους κανόνες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού . Ταυτόχρονα, η υπομονή και η πίστη είναι αρετές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις αυτής της περιόδου.


Ακόμη και έτσι, όλοι μας έχουμε ανάγκη από μικρές απόλαυσεις, που ίσως και να βελτιώσουν στιγμιαία τη διάθεσή μας. Προσωπικά θεωρώ πως οι μικρές απολαύσεις και εκπλήξεις μπορούν εύκολα να με κάνουν να χαμογελάσω μέσα στην ημέρα μου. Μη περιμένεις ιδανικές συνθήκες για να νιώσεις όμορφα και να απολαύσεις κάτι. Η ζωή είναι τώρα, όχι στο μέλλον ούτε στο παρελθόν. Μια νόστιμη μπάρα δημητριακών που έφτιαξες και τρως μαζί με το καφεδάκι σου, μια ωραία σαλάτα που προετοίμασες για το μεσημεριανό σου γεύμα ή ένα ορεκτικό για να συνοδεύσεις ένα ποτήρι κρασί το βράδυ είναι απλές συνθήκες που εύκολα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να αλλάξουν την διάθεσή σου. Η αλλαγή επέρχεται γιατί φροντίζεις τον εαυτό σου. Σταματάς να ασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο και ξεκινάς να εστιάζεις στο πιο σημαντικό, στην φροντίδα του εαυτού σου και των αγαπημένων σου.


Παρακάτω θα διαβάσεις μια σχετικά εύκολη συνταγή για ένα πρωτότυπο και νόστιμο ορεκτικό για την εορταστική περίοδο που ξεκινάει. Το ορεκτικό αποτελείται από μπαγκέτα ολικής άλεσης, κατίκι Δομοκού, φρέσκια κολοκύθα με άρωμα πορτοκαλιού, καβουρδισμένο κουκουνάρι και φρέσκο ρόδι.




Προετοιμασία 25 λεπτά, τεμάχια 20-24


⏺Υλικά:


  • 1 μπαγκέτα ολικής άλεσης

  • 200gr φρέσκο τυρί (εγώ χρησιμοποίησα κατίκι Δομοκού)

  • 200gr φρέσκια κολοκύθα

  • 4κς καστανή ζάχαρη

  • χυμός και ξύσμα από 1 φρέσκο πορτοκάλι

  • 2κς μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά)

  • 20gr κουκουνάρι

  • 50gr σπόρια από φρέσκο ρόδι

  • Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)


⏺Εκτέλεση:


  1. Καθαρίζω προσεκτικά την κολοκύθα και την κόβω σε ισομεγέθη κύβους. Τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτριας έντασης φωτιά και προσθέτω μέσα την κολοκύθα και την μαγειρεύω για 1-2 λεπτά. Στην συνέχεια, ρίχνω την ζάχαρη και συνεχίζω το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά. Τέλος ρίχνω τον χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω μαλακά. Αν έχω έτοιμη μαρμελάδα πορτοκαλιού στο ψυγείο και αν θέλω να ενισχύσω την γεύση, τότε μπορώ να προσθέσω 2 κουταλιές της σούπας. Ανακατεύω και χαμηλώνω την θερμοκρασία και μαγειρεύω για 1-2 λεπτά ακόμη. Τα κομμάτια της κολοκύθας θα πρέπει να έχουν διατηρήσει το ωραίο τους πορτοκαλί χρώμα και να έχουν μαλακώσει αρκετά χωρίς να έχουν λιώσει. Αποσύρω το τηγάνι από την εστία και αφήνω να κρυώσουν τα κομμάτια κολοκύθας.

  2. Παράλληλα, κόβω την μπαγκέτα σε λεπτές φέτες. Αν θέλω τις ψήνω ελαφρώς στο grill.

  3. Μεταφέρω τα κουκουνάρια σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα καβουρδίζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Έχω τον νου μου γιατί τα κουκουνάρια μαυρίζουν εύκολα.

  4. Αν έχω αγοράσει ολόκληρο ρόδι τότε χρειάζεται να το καθαρίσω για να πάρω τους νόστιμους και πορφυρούς σπόρους του.

  5. Τοποθετώ τις φέτες ψωμιού στο σκεύος που έχω επιλέξει. Στην κάθε φέτα ψωμιού προσθέτω μια κουταλιά τυρί και μια κουταλιά από την καραμελωμένη κολοκύθα (περίπου 2-3 κομμάτια). Προσθέτω λίγους σπόρους από τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και λίγους από το φρέσκο ρόδι. Προαιρετικά μπορώ να πασπαλίσω από πάνω με λίγο σχοινόπρασο. Σερβίρω και απολαμβάνω!