Bruschetta με μυζήθρα Κρήτης, χειροποίητο άλειμμα κάστανου🌰🌰 και βούτυρο αμυγδάλου

Είναι ο καστανάς και στέκεται σε μια γωνιά πίσω από την Φουφού (φορητό μαγκάλι), μέσα στο κρύο, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πόλης και περιμένει καρτερικά να πουλήσει τα ψημένα του κάστανα. Ίσως να έχεις προσέξει αυτήν την διακριτική, συνήθως, παρουσία σε κάποια γωνιά της πόλης, όπως ίσως να έχεις αναγνωρίσει το θεσπέσιο άρωμα που έχουν τα φρεσκοψημένα κάστανα. Εύχομαι να είσαι και εσύ ένας από εκείνους που παρατηρεί και χαίρεται με τέτοιες απλές και όμορφες εικόνες που υπάρχουν γύρω μας. Εικόνες που μας ταξιδεύουν, για λίγα δευτερόλεπτα, σε μια άλλη συνθήκη, πιο απλή, πιο ήρεμη και αυθεντική. Τί πιο όμορφο από την παρατήρηση και αναγνώριση όμορφων εικόνων μέσα από την καθημερινότητά μας, εικόνες που ευφραίνουν, για μια στιγμή, την ψυχή μας .


Οι φρενήρεις ρυθμοί των μεγάλων πόλεων δεν επιτρέπουν στην αναγνώριση των όμορφων καθημερινών στιγμών που σίγουρα υπάρχουν εκεί έξω και μπορούν να μας κάνουν, έτσι απλά, να χαμογελάσουμε. Το σύνηθες είναι, ο άνθρωπος να εγκλωβίζεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις της δικής του καθημερινότητας που τον εμποδίζουν να αναγνωρίσει και να απολαύσει τις απλές χαρές που του προσφέρονται. Δοκίμασε να χρωματίσεις την καθημερινότητά σου με εικόνες και μυρωδιές. Παρατήρησε τους ανθρώπους, τα δέντρα, τα κτίρια, τα φυτά, τα χρώματα, τις λεωφόρους, τους δρόμους, τα στενά από όπου περνάς καθημερινά. Η ομορφιά υπάρχει παντού, αρκεί να την δούμε.


Μετά από το σύντομο ταξίδι, να επιστρέψω στην πρώτη ύλη, τα κάστανα, που είναι ένας ιδιαίτερος χειμωνιάτικος καρπός. Διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους καρπούς επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλά χαμηλή θερμιδική αξία και λίπος. Επιπλέον, περιέχουν μέταλλα (όπως ο σίδηρος και ο χαλκός), βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το φολικό οξύ) και έχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου. Όλες οι παραπάνω αναφορές αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα των ωφελειών της συγκεκριμένης τροφής, καθιστώντας την πολύτιμη για τον οργανισμό μας.


Ακολουθεί η συνταγή για την παρασκευή ενός νόστιμου αλείμματος με κάστανο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο πρωινό σου ή σε άλλο σνακ μέσα στην μέρα. Περιέχει κάστανα, βασιλικούς χουρμάδες, λίγο ελαιόλαδο και άρωμα μαστίχας και το χρησιμοποίησα για να φτιάξω την παρακάτω μπρουσκέτα που περιλαμβάνει μυζήθρα Κρήτης, βούτυρο αμυγδάλου και καβουρδισμένα αμύγδαλα.



Προετοιμασία 1 ώρα (20 λεπτά, αν χρησιμοποιήσεις προ βρασμένα κάστανα), 1 βάζο για το άλειμμα κάστανου, 2 μερίδες για τις μπρουσκέτες


Υλικά για το άλλειμα κάστανου:

  • 200gr κάστανα βρασμένα (περίπου 250gr φρέσκα)

  • 5 βασιλικούς χουρμάδες (μουλιασμένοι)

  • 30ml νερό (από τους χουρμάδες)

  • 1κς ελαιόλαδο

  • λίγη σκόνη μαστίχας


Υλικά για τις μπουρκέτες:

  • 2 φέτες ψωμί (της αρεσκείας σου)

  • 80-100gr μυζήθρα Κρήτης ( ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σου)

  • 3-4κς άλειμμα κάστανου

  • 2κς βούτυρο αμυγδάλου

  • 10gr αμύγδαλα λευκά




Εκτέλεση για το άλειμμα κάστανου:


  1. Ακολουθώ αυτό το βήμα αν έχω φρέσκα κάστανα, διαφορετικά πάω στο επόμενο βήμα. Ξεπλένω καλά τα κάστανα, τα χαράσσω και από τις δύο πλευρές και τα μεταφέρω σε μία κατσαρόλα με νερό. Τοποθετώ την κατσαρόλα με τα κάστανα στην εστία και τα βράζω για 30-35 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Θα καταλάβω πως έχουν βράσει αν μπορώ εύκολα να τα τρυπήσω με ένα πιρούνι. Στην συνέχεια τα στραγγίζω, τα ξεφλουδίζω και τοποθετώ τον εσωτερικό καρπό τους σε ένα μπολ. Το χρώμα της σάρκας τους χρειάζεται να είναι ανοιχτόχρωμο, οπότε πετάω όσα κάστανα είναι σκουρόχρωμα ή φαίνονται χαλασμένα.

  2. Παράλληλα, καθαρίζω τους βασιλικούς χουρμάδες από το κουκούτσι τους και τους τοποθετώ σε ένα μικρό μπολ με ζεστό νερό. Τους αφήνω να μουλιάσουν για 10 λεπτά, τους στραγγίζω (κρατάω 30ml από το νερό που μούλιασα τους χουρμάδες) και τους μεταφέρω στον πολυκόφτη. Προσθέτω τα βρασμένα (ή προ βρασμένα κάστανα), το ελαιόλαδο, το νερό και την μαστίχα (όση μου αρέσει, προσοχή αν προσθέσω πολύ θα αφήσει πικρή γεύση). Δουλεύω τα υλικά στον πολυκόφτη ώσπου να έχω μια ομογενοποιημένη μάζα.

  3. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα βάζο και το αποθηκεύω στην συντήρηση του ψυγείου έως 3 εβδομάδες.

Εκτέλεση για τις μπρουσκέτες:


  1. Τοποθετώ τις φέτες ψωμιού στην γκριλιέρα και τις ψήνω ώσπου να γίνουν τραγανές.

  2. Παράλληλα τοποθετώ τα λευκά αμύγδαλα σε ένα μικρό σκεύος πάνω σε μέτρια φωτιά και τα καβουρδίζω για 3-4 λεπτά. Μεταφέρω τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα θρυμματίζω όσο επιθυμώ.

  3. Στην συνέχεια, μεταφέρω τις φέτες ψωμιού σε ένα πιάτο και προσθέτω το τυρί, το άλειμμα κάστανου, το βούτυρο αμυγδάλου και τα κουρδισμένα αμύγδαλα. Σερβίρω και απολαμβάνω!