Χειμωνιάτικο γλυκάκι με φρέσκο αχλάδι🍐🍐

Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, κάτι χειμωνιάτικα απογεύματα που η μητέρα μου καθάριζε και έβραζε φρέσκα κοκκινωπά μήλα. Πρόσθετε λίγη κανέλα και ζάχαρη ή άλλο μπαχαρικό και μοσχομύριζε το σπίτι. Τα μήλα ήταν πολύ σύντομα έτοιμα οπότε τα μετέφερε σε μικρά μπολ, πρόσθετε λίγο γιαούρτι, καρύδια και μέλι και έτσι απολαμβάναμε ένα ελαφρύ και υγιεινό γλυκάκι. Μια εύκολη και ταπεινή παρασκευή που όμως κάλυπτε, με το παραπάνω, την ανάγκη μας για μια γλυκιά λιχουδιά. Ίσως, να έχεις ανάλογη εικόνα στο μυαλό και γεύση στο στόμα, από τα δικά σου παιδικά χρόνια με τον δικό σου φροντιστή. Οι αναμνήσεις μας που αναδύονται μέσω της μνήμης των αισθήσεων είναι που κάνουν τις σχέσεις μας τόσο μοναδικές και είναι στο χέρι μας να τις δημιουργούμε.


Αυτή η εμπειρία είναι που με ώθησε να δημιουργήσω την παρακάτω πρόταση. Θέλησα να διαφοροποιήσω την παρασκευή οπότε χρησιμοποίησα αχλάδια αντί για μήλα και τα αρωμάτισα με φλούδα από φρέσκο πορτοκάλι, κρόκο Κοζάνης και μέλι. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς, φυσικά, να φτιάξεις μήλα.


Προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 40-45 λεπτά, μερίδες 4


Υλικά:


 • 1.2lt νερό

 • 4 ώριμα αχλάδια (εγώ χρησιμοποίησα Abate Fetel)

 • 4κς μέλι

 • φλούδα από μισό πορτοκάλι

 • λίγο κρόκο Κοζάνης

 • 1/2κγ εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

 • χυμό από μισό φρέσκο λεμόνι (για να μην μαυρίσουν τα αχλάδια)

 • 400gr γιαούρτι της αρεσκείας σου

 • λίγους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σου


Εκτέλεση:


 1. Πριν ξεκινήσω δοκιμάζω την κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσω για την παρασκευή μου. Ιδανικά θέλω η κατσαρόλα να χωράει τα αχλάδια όρθια και το νερό να τα καλύπτει (διαφορετικά δοκιμάζω να τοποθετήσω τα αχλάδια στο πλάι).

 2. Αφού έχω επιλέξει το σκεύος μου, προσθέτω μέσα το νερό και το τοποθετώ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ξεφλουδίζω μισό πορτοκάλι και προσθέτω την φλούδα μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτω το μέλι, τον κρόκο Κοζάνης και το εκχύλισμα βανίλιας και περιμένω μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.

 3. Παράλληλα, καθαρίζω τα αχλάδια από την φλούδα τους και ρίχνω λίγες σταγόνες λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Προσθέτω τα αχλάδια στην κατσαρόλα μόλις βράσει το νερό και χαμηλώνω την εστία. Τοποθετώ το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράζω για 20-25 λεπτά. Γυρνάω τα αχλάδια ανά διαστήματα, σε περίπτωση που το υγρό δεν τα καλύπτει. Αφού συμπληρωθεί ο χρόνος βρασμού, δοκιμάζω με ένα πιρούνι και αν είναι μαλακά τα αφαιρώ από την κατσαρόλα. Θέλω τα αχλάδια να είναι μαλακά και τραγανά.

 4. Συνεχίζω το βράσιμο του υγρού ώσπου να συμπυκνωθεί αρκετά, για άλλα περίπου 20-25 λεπτά.

 5. Τοποθετώ το κάθε αχλάδι σε ένα μπολάκι, προσθέτω λίγο γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και λίγο από το σιρόπι, σερβίρω και απολαμβάνω!