Φρέσκο κουνουπίδι γλασαρισμένο με νόστιμη πάστα από miso

Θα κάνουμε, έστω και νοερά, ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσουμε με τον νου μας στην μακρινή Ιαπωνία. Μια χώρα με τόση πολλή ιστορία και κουλτούρα που συγκινεί για το σθένος, την δύναμη, την διακριτικότητα, την πειθαρχία και την σοβαρότητα που διακατέχει τους πολίτες της. Ο λαός της, μεταξύ άλλων, είναι εκλεπτυσμένος και αρκετά απαιτητικός σε θέματα ποιότητας αλλά και αισθητικής.



Εστιάζοντας στην ιαπωνική κουζίνα, τα βασικά υλικά της είναι το ρύζι, το κριθάρι και τα φασόλια. Βέβαια, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι επίσης βασικές τροφικές κατηγορίες για τους Ιάπωνες. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής τους και ο γενικός κανόνας που χαρακτηρίζει την ιαπωνική κουζίνα είναι η χρήση φρέσκων υλών κάτι που συνεπάγεται την μεγάλη ζήτηση εποχιακών υλικών. Το κρέας αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της διατροφής τους αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν προστεθεί στην δίαιτά τους τόσο το κοτόπουλο όσο και το βοδινό και το χοιρινό κρέας. Οι Ιάπωνες επιζητούν και καταναλώνουν μόνον φρέσκα και καλής ποιότητας τρόφιμα που να είναι ευεργετικά για τον οργανισμό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια. Για τους Ιάπωνες, η παρουσίαση του φαγητού χρειάζεται να αγγίζει την τελειότητα γι' αυτό και τα πιάτα τους έχουν πάντα ιδιαίτερη αισθητική. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι πως προτιμούν να χρησιμοποιούν πολλά πιάτα με μικρές ποσότητες φαγητού αντί ενός μόνο πιάτου με μεγάλη ποσότητα μιας και η τελευταία εκδοχή τους φαίνεται αποκρουστική.


Κομβικό σημείο για την μεταστροφή της διατροφικής τους κουλτούρας από παραδοσιακή σε περισσότερο μοντέρνα, είναι το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου (1945) αφού μετά δέχτηκαν επιρροές και από άλλους, εκτός της Κίνας, λαούς. Οι Ιάπωνες διατήρησαν τις τοπικές τους παραδόσεις αλλά υιοθέτησαν και στοιχεία από δυτικές χώρες κυρίως λόγω της κατοχής (1945-1952) αλλά και της οικονομικής τους ανάπτυξης κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα.



Μια παραδοσιακή τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ιαπωνία είναι η διαδικασία της ζύμωσης που ονομάζεται koji. Ένα μέσο για την ενεργοποίηση της ζύμωσης, άγνωστο μέχρι πρότινος στους λαούς της Δύσης, είναι ο μύκητας Aspergillus oryzae. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καλλιέργεια του συγκεκριμένου μύκητα μέσα σε ένα αμυλούχο υλικό, όπως είναι το ρύζι ή το κριθάρι, η οποία δημιουργεί το koji. Στην συνέχεια, το koji χρησιμοποιείται σε μετέπειτα ζυμώσεις φασολιών με σκοπό την παρασκευή της γνωστής σάλτσας σόγιας (soya sauce) και διαφόρων ειδών πάστας (miso).


Το miso, άγνωστο ίσως σε αρκετούς από εμάς, είναι ουσιαστικά φασόλια που έχουν υποστεί ζύμωση με την βοήθεια του koji για ένα ή παραπάνω χρόνια. Υπάρχουν πάνω από 1.000 τύποι miso, με διαφορές στην υφή, την γεύση και το χρώμα. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως έχει μια πλούσια και αλμυρή γεύση αλλά αυτό εξαρτάται από την ποικιλία του μιας και διατίθενται είδη με περισσότερη γλυκύτητα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες, σούπες, λαχανικά και ψάρια. Δεδομένου ότι το miso είναι ένα ήδη επεξεργασμένο υλικό και λόγω των ενεργών βακτηρίων που περιέχει, συνηθίζεται να προστίθεται στο τέλος της μαγειρικής διαδικασίας.


Δανείζομαι το miso για την παρασκευή ενός άκρως νόστιμου πιάτου με βασικά υλικά το φρέσκο κουνουπίδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την φρέσκια πιπερόριζα και το ρύζι μπασμάτι. Είναι μια εύκολη, νόστιμη και ελαφριά εναλλακτική για όποιον νηστεύει ή θέλει να αποφύγει την κατανάλωση κρέατος. Μετά από αυτήν την παρασκευή, ίσως ξεκινήσεις και εσύ να καταναλώνεις πιο συχνά το, κατά πολλούς, άνοστο κουνουπίδι.


Προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 30 λεπτά, μερίδες 2-3


Υλικά για το ψήσιμο του κουνουπιδού:

  • 1 κουνουπίδι (700-800gr)

  • 100ml γάλα αμυγδάλου

  • 1 σκελίδα σκόρδου

  • 1κς κορν φλάουερ

  • 2-3κς ελαιόλαδο

  • Αλάτι


Υλικά για γλασάρισμα:

  • 2κς πάστα καστανού miso

  • 3κς μηλόξυδο

  • 1κς ελαιόλαδο

  • 1κς κορν φλάουερ

  • 200ml χλιαρό νερό

  • 1 σκελίδα σκόρδου

  • 10gr φρέσκια πιπερόριζα

  • 1-2κγ σουσάμι και μαυροκούκι (προαιρετικά)

  • λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο


Υλικά για το ρύζι:

  • 200-250gr ρύζι μπασμάτι

  • Αλάτι


Εκτέλεση:


  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά το κουνουπίδι, το κόβουμε σε μικρά μπουκέτα και ψιλοκόβουμε την σκελίδα σκόρδου. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το τελευταίο. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο ίδιο μπολ τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά.

  2. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί πάνω στο ταψί. Ακριβώς δίπλα έχουμε το μπολ με το γάλα και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο οποίο βουτάμε και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτά ένα-ένα τα μπουκέτα κουνουπιδιού. Ακολούθως, μεταφέρουμε τα κομμάτια πάνω στο ταψί. Μόλις ολοκληρώσω την διαδικασία μεταφέρω το ταψί με τα μπουκέτα κουνουπιδιού στον φούρνο για 25-30 λεπτά (μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα).

  3. Παράλληλα, ακολουθώ τις οδηγίες της συσκευασίας για το βράσιμο του ρυζιού.

  4. Όσο ψήνεται το κουνουπίδι, καθαρίζω και ψιλοκόβω την σκελίδα σκόρδου και την φρέσκια πιπερόριζα. Στην συνέχεια μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ την πάστα miso, το μηλόξυδο, το ελαιόλαδο και 3/4 από το χλιαρό νερό και ανακατεύω καλά ώσπου να διαλυθεί εντελώς η πάστα miso και να δημιουργηθεί μια παχύρευστη πάστα. Προσθέτω το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πιπερόριζα και ανακατεύω μαλακά. Στην συνέχεια, σε ένα μικρό μπολ προσθέτω το κορν φλάουερ και το υπόλοιπο 1/4 χλιαρού νερού και ανακατεύω ώσπου να διαλυθεί το πρώτο υλικό και μεταφέρω αυτό το μείγμα στο μεγάλο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.

  5. Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος αφαιρώ το κουνουπίδι από τον φούρνο και μεταφέρω ένα-ένα τα μπουκέτα στο μπολ με το γλάσο ανακατεύοντας καλά ώστε να καλυφθεί σε όλες τις μεριές. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια κουνουπιδιού.

  6. Μεταφέρω το γλασαρισμένο κουνουπίδι στο μπολ σερβιρίσματος, προσθέτω το βρασμένο ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζω με λίγο σουσάμι, μαυροκούκι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Σερβίρω και απολαμβάνω!



Subscribe via email

Follow us on Instagram

© 2020 by EATpetit