Φάβα, φρέσκια αλμύρα και ντοματοσαλάτα

Τώρα που μύρισε καλοκαίρι επίλεξε ένα ελαφρύ γεύμα με νόστιμη φάβα, φρέσκια αλμύρα και ντοματοσαλάτα.

Προετοιμασία 30 λεπτά, αναμονή 30 λεπτά, μαγείρεμα 1 ώρα, μερίδες 4


Υλικά:


Για την φάβα:

• 0.5kg φάβα

• 2 μέτρια κρεμμύδια

• 1.5lt νερό

• ½ κούπας ελαιόλαδο

• Χυμός από 1 λεμόνι

• Αλάτι, 1 κλωνάρι φρέσκιας ρίγανης

• Λίγη κάπαρη και ωμό κρεμμύδι( προαιρετικά) ⏺Για την αλμύρα:

• 1kg αλμύρα

• 5lt νερό

• Ελαιόλαδο

• Χυμός από 2 λεμόνια

• Αλάτι


Για τη ντοματοσαλάτα:

• 0.25kg ντομαντίνια

• 4 αγγουράκια

• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι • Ελαιόλαδο

• Αλάτι, ρίγανη


Εκτέλεση:


1️⃣Τοποθετούμε την φάβα σε ένα μπολ με νερό και την αφήνουμε να μουλιάσει για τουλάχιστον μισή ώρα. Παράλληλα κόβουμε τα κρεμμύδια με μεγάλα κομμάτια, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά. Στραγγίζουμε την φάβα και την προσθέτουμε στη κατσαρόλα μαζί με το 1.5lt νερό και το κλωνάρι ρίγανης. Aνακατεύουμε απαλά και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50-60 λεπτά (θα πρέπει να πιεί όλο το νερό). Κάθε τόσο ξαφρίζουμε για να γίνει πιο ελαφριά και γευστική. Προς το τέλος ρίχνουμε το  αλάτι και τον χυμό λεμονιού. Αφού βράσει την περνάμε με ραβδομπλέντερ και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

2️⃣Παράλληλα πλένουμε καλά την αλμύρα και την καθαρίζουμε(αφαιρούμε όλα τα χοντρά κοτσάνια). Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τα χόρτα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε αμέσως κρύο νερό ώστε να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα. Μεταφέρουμε σε σκεύος και ρίχνουμε ελαιόλαδο και χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι. Αφήνουμε στην άκρη.

3️⃣Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη.

4️⃣Συνθέτουμε το πιάτο μας με την φάβα, την αλμύρα και την ντοματοσαλάτα μας και απολαμβάνουμε!


#eatpetitgr

Subscribe via email

Follow us on Instagram

© 2020 by EATpetit. Proudly created with Wix.com