Νόστιμη σούπα με τραχανά

Ο τραχανάς είναι ένα από τα παραδοσιακά χειμωνιάτικα φαγητά. Παλαιότερα ο κόσμος, εκτός των άλλων, συνήθιζε να προετοιμάζεται για τον επόμενο χειμώνα φτιάχνοντας ο ίδιος τον τραχανά του. Η διαδικασία παρασκευής του γινόταν, συνήθως, το καλοκαίρι μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούσαν στο στέγνωμά του. Ήταν μια σταθερή διαδικασία που ακολουθούσαν οι περισσότερες οικογένειες μιας και ο τραχανάς χόρταινε πολλά στομάχια και αγαλλίαζε ψυχές. Πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που βράζει και αναμειγνύεται με αλεύρι και αλάτι. Τρίψιμο στο χέρι, πέρασμα από το κόσκινο και λιάσιμο στον ήλιο μέχρι να στεγνώσει. Όταν ερχόταν τελικά ο χειμώνας και το κρύο περόνιαζε το σώμα, η ζεστή σούπα με τραχανά ήταν βάλσαμο για την καρδιά όλων των μελών της οικογένειας. Ο τραχανάς μαγειρεύονταν σκέτος ή με λίγο κρεμμύδι και σκόρδο μαζί με ελαιόλαδο, αν φυσικά υπήρχε.


Να αισθάνεσαι τυχερός αν, στις μέρες μας, γνωρίζεις ανθρώπους που συνεχίζουν αυτή τη παράδοση επειδή τους αρέσει η διαδικασία και το φαγητό. Αν αναλογιστείς πόσο πολύτιμη ήταν αυτή η τροφή για τον κόσμο, σε δύσκολες για τον τόπο μας εποχές, ίσως αναθεωρήσεις την άποψή σου για το συγκεκριμένο φαγητό. Είναι ωραίο να εκτιμάς και τα απλά φαγητά, ιδίως όταν κουβαλάνε μια ιστορία του τόπου σου.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, επιλέγω να τρώω τραχανά κατά την διάρκεια του χειμώνα 😊😊 Παρακάτω θα διαβάσεις μια εύκολη συνταγή για τραχανόσουπα.
Προετοιμασία 5 λεπτά, μαγείρεμα 10 λεπτά, μερίδες 4


⏺Υλικά:


 • 200gr τραχανάς της αρεσκείας σου (εγώ χρησιμοποίησα τραχανά φτιαγμένος με κολοκύθα)

 • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

 • 100ml τσίπουρο ( ή ρετσίνα)

 • 50ml ελαιόλαδο

 • 2κς πάστα πάστα πιπεριάς (ή άλλη πάστα όπως π.χ. ντομάτας)

 • 1lt ζεστό νερό

 • φρέσκο θυμάρι

 • αλάτι, πιπέρι

 • μπούκοβο (προαιρετικά)

 • παραδοσιακό γιαούρτι σακούλας (προαιρετικά)

⏺Εκτέλεση:


 1. Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και παράλληλα ζεσταίνω το νερό. Τοποθετώ μια μέτρια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνω μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο και μαγειρεύω για 2 περίπου λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνω το τσίπουρο και μαγειρεύω για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτω τον τραχανά, την πάστα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το ζεστό νερό το αφήνω να πάρει μια βράση και χαμηλώνω την εστία. Μαγειρεύω για λιγότερο από 10 λεπτά (από την στιγμή που προσθέσω τον τραχανά). Συμπληρώνω ζεστό νερό αν χρειαστεί.

 2. Μόλις ο τραχανάς είναι έτοιμος, μεταφέρω σε μπολ, προσθέτω λίγο γιαούρτι της αρεσκείας μου και απολαμβάνω!