Σπιτική τάρτα με γέμιση φρέσκων μανιταριών, πράσο και τριλογία τυριών

Όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσω αν θα φτιάξω παραδοσιακη πίτα ή τάρτα πάντα καταλήγω να φτιάχνω την δεύτερη επιλογή. Την θεωρώ περισσότερο προτότυπη από την πίτα, ίσως επειδή η μάνα μου πάντα έφτιαχνε πίτες και ήθελα να κάνω την διαφορά😊 Αυτή τη φορά ετοίμασα μια μάλλον κλασική συνταγή που μπορεί να συνοδεύσει ένα επίσημο γεύμα (λέμε τώρα) αλλά στέκεται και μόνη της ως κυρίως γεύμα συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας.



Προετοιμασία 35 λεπτά, ψήσιμο 45-50 λεπτά, μερίδες 8


Υλικά για την ζύμη:


· 120gr αλεύρι ολικής άλεσης

· 80gr κρύο βούτυρο

· 45ml κρύο νερό

· 2gr αλάτι


Υλικά για την γέμιση:


· 500gr πλευρώτους

· 400gr λευκά μανιτάρια agaricus

· 200gr φέτα

· 200gr ανθότυρο

· 100gr τυρί τριμμένο (χρησιμοποίησα γραβιέρα Νάξου)

· 4 φρέσκα πράσα

· 3 φρέσκα κρεμμύδια

· Μισό ματσάκι φρέσκος άνηθος

· 2 αβγά

· Λίγο σιμιγδάλι

· Ελαιόλαδο

· Αλάτι, πιπέρι και πάπρικα


⏺Εκτέλεση:


1️⃣Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Αρχίζω να ανακατεύω με τα χέρια μου τα υλικά και να τρίβω το βούτυρο με το αλεύρι. Θα πρέπει να δημιουργούνται χοντροκομμένα κομμάτια. Στην συνέχεια προσθέτω το νερό και συνεχίζω το ζύμωμα ώσπου να δημιουργηθεί μια ομογενοποιημένη μάζα. Τυλίγω την ζύμη με διαφανή μεμβράνη και αποθηκεύω στο ψυγείο για 30 περίπου λεπτά.

2️⃣Στη συνέχεια καθαρίζω και πλένω καλά όλα τα λαχανικά. Κόβω τα πλευρώτους σε μέτρια κομμάτια και τα λευκά μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Κόβω τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και ψιλοκόβω τον άνηθο. Σε ένα μπολ διαλύω την φέτα και το ανθότυρο με τα χέρια μου. Σε ένα άλλο μπολ τρίβω την γραβιέρα στον τρίφτη. Αφήνω τα μπολ με όλα τα τυριά στην άκρη.

3️⃣Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνω και ρίχνω λίγο αλεύρι στην φόρμα της τάρτας διαμέτρου 25εκ.. Πάνω στον πάγκο εργασίας μου ρίχνω λίγο αλεύρι, αφαιρώ την ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Εναλλακτικά μπορώ να ανοίξω την ζύμη κατευθείαν μέσα στη φόρμα χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά μου. Τρυπάω την ζύμη με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και προσθέτω από πάνω ένα αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνω από πάνω κάποιο όσπριο ή ρύζι* (πχ. φασόλια, φακή κτλ.) πάνω από το αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 25 λεπτά.

4️⃣Παράλληλα, τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφού κάψει ρίχνω τα μανιτάρια. Μαγειρεύω χωρίς λιπαρή ουσία για 4-5 λεπτά, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτω το πράσο και το κρεμμύδι και συνεχίζω για 3-4 λεπτά, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα. Μόλις είναι έτοιμα απομακρύνω από την φωτιά.

5️⃣Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτω μαγειρεμένα μανιτάρια, την φέτα και το ανθότυρο, δύο αβγά, λίγο σιμιγδάλι, τον άνηθο και επιπλέον ελαιόλαδο. Ανακατεύω μαλακά ώσπου να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Βγάζω την ζύμη από τον φούρνο και αφαιρώ προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί με τα όσπρια. Προσθέτω την γέμιση στην τάρτα και στρώνω ομοιόμορφα. Προσθέτω από πάνω την γραβιέρα και ψήνω στην ίδια θερμοκρασία για 35-40 λεπτά. Όταν περάσει ο χρόνος ψησίματος αφαιρώ την τάρτα από τον φούρνο, αφήνω λίγο να κρυώσει και στην συνέχεια σερβίρω και απολαμβάνω!


* δεν είναι άχρηστο το όσπριο (ή το ρύζι) που χρησιμοποιώ για το ψήσιμο της ζύμης μιας και μπορώ να το αποθηκεύσω σε ένα βάζο και να το ξανά χρησιμοποιήσω στην επόμενη παρασκευή τάρτας!


Subscribe via email

Follow us on Instagram

© 2020 by EATpetit. Proudly created with Wix.com