Νηστίσιμο και γλυκό σνακ ενέργειας

Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα μετά το τέλος της βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη που χρονολογείται τον 19ο αιώνα όπου και παρατηρείται μαζική παραγωγή τροφίμων. Εκείνη την περίοδο, οι βιομηχανίες τροφίμων ξεκίνησαν ένα ράλι επεξεργασίας, παραγωγής και διάθεσης πάμπολλων τροφών, ξεκινώντας με τα παστεριωμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα. Η ξέφρενη πορεία αναχαιτίστηκε από την έλευση των δύο καταστροφικών παγκόσμιων πολέμων (Πρώτος Παγκόσμιος, 1914-1918 και Δεύτερος Παγκόσμιος, 1939-1945) καθώς και του οικονομικού κραχ (1929). Για τους παραπάνω λόγους, ο υποσιτισμός και η έλλειψη τροφής, που εμφανίστηκαν στις περισσότερες πληγείσες χώρες, οδήγησε τις βιομηχανίες στην παραγωγή ενισχυμένων τροφών πλούσιων σε ενέργεια.





Μετά το τέλος των δυσμενών περιόδων για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, και με την ανάπτυξη των οικονομιών των περισσότερων χωρών, οι βιομηχανίες τροφίμων εξελίχθηκαν δημιουργώντας και προσθέτοντας ποικιλία νέων συστατικών στα προϊόντα με σκοπό να έχουν περισσότερο έντονες και αναγνωρίσιμες γεύσεις. Τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, οι σάλτσες είναι μόνο κάποια παραδείγματα τέτοιων προϊόντων όπου τα ποσοστά υλικών όπως ζάχαρη, κορεσμένες λιπαρές ουσίες και άλλα συστατικά, να χρησιμοποιούνται σε μεγάλες αναλογίες αφού δεν υπήρχαν σχετικοί περιορισμοί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πίνακας με τα θρεπτικά στοιχεία στις τυποποιημένες συσκευασίες ξεκίνησε μόλις το 1994 στις Η.Π.Α.. ενώ μέχρι τότε, υπήρχε απλή αναφορά για την συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Στην Ευρώπη, η νομοθεσία για τη γενική επισήμανση των τροφίμων χρονολογείται από το 1978 αλλά οι κοινοί κανόνες διατροφικής επισήμανσης εγκρίθηκαν μόλις το 1990.



Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων έχουν ξεκινήσει την αντίστροφη διαδικασία, της μείωσης δηλαδή των ποσοστών των μη θρεπτικών συστατικών στα προϊόντα που παράγουν και εμπορεύονται. Πρωταρχικός λόγος για αυτήν την τάση είναι οι νέες οδηγίες που εκδίδονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, σχετικά με τις αναλογίες, για παράδειγμα σε ζάχαρη και αλάτι, που μπορεί να περιέχει μια καταναλωτική μερίδα. Οι οδηγίες βασίζονται σε έρευνες μιας και τα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν παραπάνω από την απαραίτητη ποσοστά σε μη θρεπτικά συστατικά. Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και την καθιστική ζωή των περισσότερων ανθρώπων του δυτικού κόσμου, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των παχύσαρκων ανθρώπων καθώς και των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.



Ναι, μπορείς να απολαύσεις ένα γλυκό σνακ που να περιέχει φυσικά συστατικά και χωρίς επιπλέον ζάχαρη. Στην παρακάτω παρασκευή αντί για μέλι ή σιρόπι σφενδάμου χρησιμοποίησα μελάσα. Ένα φυσικό υλικό που ίσως να σου είναι άγνωστο. Η καλής ποιότητας μελάσα παράγεται από ζαχαροκάλαμο, είναι ανεπεξέργαστη και θεωρείται υπερτροφή μιας και, μεταξύ άλλων, βοηθάει στην άμεση τόνωση του οργανισμού και στα επίπεδα του αιματοκρίτη, του σιδήρου και της φεριτίνης. Επιπλέον, ενισχύει επικουρικά την υγεία του δέρματος και συμβάλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχει παχύρευστη υφή, το χρώμα της είναι σκούρο καφέ προς μαύρο και η γεύση της είναι γλυκόπικρη.



Αν σου αρέσουν τα γλυκά σνακ και θέλεις να αποφεύγεις την ζάχαρη και τα άλλα βιομηχανοποιημένα υλικά τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή που περιλαμβάνει μόλις 6 θρεπτικά υλικά: βρώμη, αποξηραμένη καρύδα, μελάσα, βασιλικούς χουρμάδες, ταχίνι και σκόνη άγλυκου κακάο. Είναι μια γλυκιά λιχουδιά που μπορείς να καταναλώσεις για πρωινό μαζί με το ρόφημά σου ή κατά την διάρκεια της ημέρας, ως σνακ.


Προετοιμασία 15 λεπτά, εκτέλεση 15 λεπτά, 18 τεμάχια ( 30gr το καθένα)


Υλικά:

  • 6 βασιλικοί χουρμάδες

  • 250gr βρώμη αλεσμένη σε σκόνη

  • 40gr αποξηραμένη καρύδα τριμμένη (επιπλέον για την επικάλυψη αν επιθυμώ)

  • 100ml μελάσα (ανεπεξέργαστη)

  • 10ml ταχίνι

  • 10gr άγλυκο κακάο (επιπλέον για την επικάλυψη αν επιθυμώ)

Εκτέλεση:


  1. Αφαιρώ τον πυρήνα από τους βασιλικούς χουρμάδες και τους τοποθετώ σε ένα μπολ με ζεστό νερό (ίσα να σκεπαστούν) και τους αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά.

  2. Τοποθετώ την βρώμη στον πολυκόφτη και την αλέθω ώσπου να γίνει σαν αλεύρι και την μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ.

  3. Στο ίδιο μπολ προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά. Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους προσθέτω στο μείγμα (κρατάω λίγο από το νερό μήπως χρειαστεί).

  4. Ανακατεύω καλά τα υλικά και αρχίζω να πλάθω μπλακάκια 30gr το καθένα.

  5. Αν θέλω ρίχνω λίγη από την καρύδα ή το κακάο πάνω στην επιφάνεια εργασίας μου και περνάω από πάνω μαλακά τις μπουκιές ώστε να κολλήσει το κάθε υλικό στην επιφάνεια.

  6. Όταν ολοκληρώσω τα παραπάνω βήματα, μεταφέρω τις μπουκιές στο ψυγείο για 20 λεπτά και στην συνέχεια απολαμβάνω! Μπορώ να τις συντηρήσω στο ψυγείο για 4-5 ημέρες (επίσης μπορώ να τις αποθηκεύσω στην κατάψυξη για περίπου 1 μήνα).