Νηστίσιμα muffins με φρέσκο παντζάρι

Πάντα μου άρεσε η ιδέα να τρώω μια γλυκιά λιχουδιά που να περιέχει κάποιο φρέσκο φρούτο ή λαχανικό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που προτιμώ τέτοιες παρασκευές γιατί μπορείς να απολαύσεις ένα νόστιμο σνακ που είναι ταυτόχρονα και υγιεινό. Εκτός από παντζάρι, τέτοια σνακ μπορεί να περιέχουν κολοκύθι, μπανάνα, γλυκοπατάτα ή αβοκάντο. Μια δοκιμή μπορεί να σε πείσει! Επιπλέον, είναι ένας καλός τρόπος για να τρώνε οι μικροί άνθρωποι (δηλαδή τα παιδιά) λίγα παραπάνω φρούτα και λαχανικά.


Όταν καμιά φορά πειραματίζομαι με μια συνταγή και δίνω σε συναδέλφους στο γραφείο ή σε φίλους μου να δοκιμάσουν, τις περισσότερες φορές, ενθουσιάζονται με την γεύση εντούτοις νιώθω πως δυσκολεύονται κάπως να αποδεχτούν τα συστατικά. Πιστεύω πως είναι ακόμη καλά εδραιωμένη στην κουλτούρα μας η ιδέα ότι τα γλυκά γίνονται μόνο με συγκεκριμένα υλικά και οτιδήποτε αποκλίνει από αυτό δεν αποτελεί "κανονικό" γλυκό. Αν για παράδειγμα, αναφέρεις σε μία παρέα ότι επιλέγεις να φας κάτι περισσότερο υγιεινό (αλλά ταυτόχρονα νόστιμο), το πιο πιθανό είναι να σε κοιτάζουν κάπως περίεργα. Σκέψου να είσαι καλεσμένος σε ένα οικογενειακό τραπέζι και να πας για κέρασμα muffins με παντζάρι ή τρουφάκια με αβοκάντο. Στο δικό μου οικογενειακό περιβάλλον, τουλάχιστον, μπορώ να φανταστώ τις σχετικές αντιδράσεις😲😲


Το ευχάριστο είναι πως στην χώρα μας έχουν ξεκινήσει κάποια βήματα προς την επιλογή περισσότερο υγιεινών απολαύσεων. Πραγματικά πιστεύω πως ένα υγιεινό σνακ μπορεί να είναι και απολαυστικό. Είμαι σίγουρη πως και στην Ελλάδα θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που θα στραφεί σιγά-σιγά προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτός από χρόνο χρειάζεται και εμείς οι "λίγοι" να συνεχίσουμε να προωθούμε τέτοιες παρασκευές.


Αν λοιπόν σου αρέσει το ιδιαίτερο άρωμα και η γλυκιά γεύση του παντζαριού τότε προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή, muffins με φρέσκο παντζάρι. Καλή επιτυχία!




Προετοιμασία 1 - 1.30 ώρες, ψήσιμο 30 λεπτά, μερίδες 12


⏺Υλικά:


  • 2 1/2 κούπες μαλακό αλεύρι ολικής άλεσης ( ή 230gr)

  • 2κς 100% σκόνη κακάο

  • 4κγ baking powder

  • 2 δόσεις βανιλίνη

  • 1/2κγ αλάτι

  • 2κς σκόνη παντζαριού (προαιρετικά, θα την βρεις σε ενημερωμένα μπακάλικα)

  • 1 1/2 κούπα βρασμένα παντζάρια (περίπου 0.5kg φρέσκα, εναλλακτικά υπάρχει έτοιμη συσκευασία με βρασμένα παντζάρια στο supermarket)

  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη

  • 2κς ξύδι (καλύτερα μηλόξυδο)

  • 3/4 κούπας λάδι καρύδας (λιωμένο)


⏺Εκτέλεση:


  1. Πλένω καλά και καθαρίζω τα παντζάρια. Τοποθετώ μια κατσαρόλα με νερό πάνω σε δυνατή φωτιά και μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα τα παντζάρια. Βράζω για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν επιλέξω να χρησιμοποιήσω έτοιμα βρασμένα παντζάρια τότε πάω στο επόμενο βήμα .

  2. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C. Αλείφω με λίγο λάδι καρύδας την φόρμα για τα muffins (12 θέσεων).

  3. Ζυγίζω όλα τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder, το κακάο, την βανιλίνη και το αλάτι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

  4. Τοποθετώ τα βρασμένα παντζάρια στον πολυκόφτη και τα δουλεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένας πυκνός πουρές και τον μεταφέρω σε ένα δεύτερο μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτω την ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι καρύδας και ανακατεύω τα υλικά ώσπου να ενσωματωθούν καλά μεταξύ τους.

  5. Μεταφέρω τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στέρεα υλικά και ανακατεύω μαλακά ώσπου να έχω ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Γεμίζω τις θήκες της φόρμας με το μείγμα μου χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

  6. Ψήνω για 25-30 λεπτά και αφήνω να κρυώσουν πριν ξεφορμάρω και απολαύσω!