Μπουκιές ενέργειας για όλες τις ώρες της ημέρας

Τα τελευταία χρόνια, τα γνωστά σε όλους μας "τρουφάκια" έχουν αποκτήσει και ένα διαφορετικό καταναλωτικό κοινό. Είναι εκείνο που ενδιαφέρεται, πλέον, περισσότερο για τα θρεπτικά συστατικά και την ποιότητα των υλικών που περιέχει η διατροφή του. Τα τρουφάκι έχουν εξελιχθεί σε ένα νόστιμο σνακ που σε γεμίζουν ενέργεια.


Αυτή την φορά ετοίμασα τρουφάκια με μόλις 5 υλικά😋😉. Περιέχουν "αλλιώτικη" σοκολάτα (χαρουπάλευρο και 100% σκόνη κακάο), γεύση και άρωμα από φρέσκο πορτοκάλι🍊🍊και βασιλικούς χουρμάδες (αντί για ζάχαρη)!Προετοιμασία 20 λεπτά, αναμονή 20 λεπτά, 12-15 τεμάχια (περίπου 20gr το καθένα)


⏺Υλικά:

 • 10 βασιλικούς χουρμάδες

 • 120gr καρύδια σπασμένα (και λίγα για την επικάλυψη)

 • 40gr χαρουπάλευρο (και λίγο για την επικάλυψη)

 • 20gr σκόνη κακάο (χωρίς ζάχαρη)

 • Χυμός και ξύσμα από 2 φρέσκα πορτοκάλια

 • νερό ζεστό (περίπου 80 ° C)


⏺Εκτέλεση:

 1. Αφαιρώ τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους τοποθετώ σε ένα μπολ. Ζεσταίνω περίπου 0.3lt νερό και το ρίχνω στο μπολ με τους χουρμάδες. Αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά.

 2. Μεταφέρω τα καρύδια στον πολυκόφτη και τα δουλεύω ώσπου να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια. Μεταφέρω τα σπασμένα καρύδια σε ένα μεγάλο μπολ. Κοσκινίζω το χαρουπάλευρο και τη σκόνη κακάο στο μεγάλο μπολ με τα καρύδια.

 3. Πλένω καλά τα πορτοκάλια και τρίβω την φλούδα τους ώστε να προκύψει το ξύσμα που θέλω και το μεταφέρω στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια στύβω τα πορτοκάλια και προσθέτω τον χυμό τους στο ίδιο μπολ (αν έχουν κουκούτσια τα αφαιρώ τώρα).

 4. Στύβω λίγο τους χουρμάδες με τα χέρια μου(δεν πετάω το νερό γιατί ίσως μου χρειαστεί) και τους μεταφέρω στον πολυκόφτη. Δουλεύω τους χουρμάδες ώσπου να δημιουργηθεί μια ενοποιημένη μάζα (σαν πλαστελίνη) και μεταφέρω την μάζα στο βασικό μου μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

 5. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια μου ώστε να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Αν για κάποιο λόγο είναι πολύ στεγνό το μείγμα μπορώ να προσθέσω λίγο από το νερό που έχω κρατήσει από το μούλιασμα των χουρμάδων (διαφορετικά μπορώ και να το πιώ😊).

 6. Στην συνέχεια παίρνω ποσότητα ίση με 20gr και πλάθω μικρά μπαλάκια. Αφού τελειώσω με όλο το μείγμα μπορώ, αν θέλω, να τα επικαλύψω με χαρουπάλευρο ή αλεσμένα καρύδια. Τοποθετώ ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο εργασίας μου και στην μισή επιφάνεια βάζω το ένα υλικό (πχ. χαρουπάλευρο) και στην άλλη μισή το άλλο (πχ. σπασμένα καρύδια). Μετά περνάω μαλακά από πάνω την κάθε μπουκιά ώσπου να καλυφθεί με την επικάλυψη.

 7. Μεταφέρω στο ψυγείο για 20 λεπτά και στην συνέχεια απολαμβάνω! Μπορώ να συντηρίσω τις μπουκιές στο ψυγείο για 4-5 ημέρες ( επίσης μπορώνα αποθηκεύσω στην κατάψυξη για περίπου 1 μήνα).