Μοσχαρίσιο φιλέτο με φρέσκα χόρτα εποχής

Επιλέγουμε ψητό φιλέτο μοσχαριού που έχει πλούσια γεύση και λίγα λιπαρά και το συνοδεύουμε με φρέσκα βλίτα που είναι νόστιμα και θρεπτικά. Ελαφρύς συνδυασμός για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.


Προετοιμασία 30 λεπτά, μαγείρεμα 20 λεπτά, 2 μερίδες


Υλικά:


• Δύο φιλέτα μοσχαρίσια

• 1kg βλίτα

• Ελαιόλαδο, χυμός από 2 φρέσκα λεμόνια

• Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

• Αγελαδινό βούτυρο (προαιρετικά)

• Ξύδι (προαιρετικά)


Εκτέλεση:


1️⃣Πλένω πολύ καλά τα βλίτα. Κόβω τα χοντρά κοτσάνια (θέλω να κρατήσω μόνο το τρυφερό τους μέρος) και αφαιρώ τα χαλασμένα φύλλα. Παίρνω δύο μεγάλες λεκάνες, τοποθετώ τα χόρτα στη μία, ρίχνω άφθονο νερό (αν θέλω ρίχνω και λίγο ξύδι) και τα ταρακουνάω δυνατά με τα χέρια μου. Τα μεταφέρω λίγα-λίγα στην άλλη λεκάνη αφήνοντας το νερό στην πρώτη λεκάνη. Πετάω το βρώμικο νερό και επαναλαμβάνω την διαδικασία ώσπου να μη βλέπω ίχνος χώματος στο πάτο της λεκάνης.  Στη συνέχεια τοποθετώ μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό πάνω σε δυνατή φωτιά και όταν έρθει το νερό σε σημείο βρασμού ρίχνω αλάτι και στη συνέχεια λίγα-λίγα τα χόρτα. Με μία μεγάλη κουτάλα τα πιέζω προς τα κάτω και να ανακατεύω. Τα αφήνω για λιγότερο από 5 λεπτά και τα στραγγίζω καλά.

2️⃣Παράλληλα τοποθετώ μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά. Μέχρι να κάψει το σκεύος αλείφω με αρκετό λάδι και ρίχνω χοντρό αλάτι στα φιλέτα. Τα τοποθετώ πάνω στην γκριλιέρα και ψήνω για περίπου 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την πηγή της θερμότητας (κεραμική, εμαγιέ, φυσικό αέριο, κάρβουνα, γκάζι κτλ.) και από το πόσο ψημένο επιθυμώ το κρέας).

3️⃣Παράλληλα ετοιμάζω ένα απλό λαδολέμονο για τα χόρτα. Ανακατεύω τον χυμό από δύο λεμόνια και προσθέτω τριπλάσια ποσότητα ελαιόλαδου. Ρίχνω λίγο αλάτι και θυμάρι και ανακατεύω καλά.

4️⃣Τοποθετώ τα ψημένα φιλέτα σε πιάτα (προαιρετικά μπορώ να προσθέσω πάνω τους λίγο βούτυρο), προσθέτω τα χόρτα ρίχνω το λαδολέμονο και απολαμβάνω!

#eatpetitgr