Λαχταριστές νηστίσιμες μπουκίτσες για όλες τις ώρες της ημέρας

Η γαλλική κουζίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ποιότητα και την υψηλή γαστρονομία και ένα από τα βασικά της υλικά, μεταξύ άλλων, είναι και η σοκολάτα. Προφιτερόλ, εκλέρ και μους σοκολάτας είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή γαλλικά γλυκά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως η λίστα με τα γαλλικά γλυκίσματα περιλαμβάνει και τα τρουφάκια σοκολάτας.



Τα δημοφιλή τρουφάκια που είναι γνωστά και ως truffles δημιουργήθηκαν στη Γαλλία στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα και υπάρχουν δύο μύθοι σχετικά με την εφεύρεσή τους. Το κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο εκδοχές είναι πως οι δημιουργοί τους θεώρησαν ότι αυτές οι πεντανόστιμες σοκολατένιες μπουκίτσες έμοιαζαν οπτικά με τις δυσεύρετες και πολυτελείς τρούφες (τα υπόγεια μανιτάρια με το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση) γι΄ αυτό και οι πρωταγωνιστές και των δύο μύθων τα ονόμασαν truffles.

Η επικρατέστερη ιστορία είναι πως ένας μαθητευόμενος μάγειρας, στην κουζίνα του πρωτοπόρου Γάλλου σεφ Auguste Escoffier, τοποθέτησε ζεστή κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ με κομμάτια σοκολάτας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα σοκολάτας. Στην συνέχεια, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το καινούριο υλικό και να δημιουργήσουν μικρές στρογγυλές μπουκιές και να τις πασπαλίσουν με σκόνη κακάο. Αργότερα η ιδέα εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας διαφορετικές υφές, αρώματα και επικαλύψεις.

Η άλλη εκδοχή θέλει τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Louis Dufour να επινοεί τα τρουφάκια τα Χριστούγεννα του 1895 στο Chambray της Γαλλίας. Εκείνα τα Χριστούγεννα, ο Dufour θέλησε να δημιουργήσει μια καινούρια λιχουδιά ώστε να προσφέρει προς πώληση στο ζαχαροπλαστείο του. Για τον λόγο αυτό, έφτιαξε μικρά μπαλάκια από ganache τα οποία στη συνέχεια βούτηξε σε λιωμένη σοκολάτα και μετά τα κάλυψε με σκόνη κακάο.

Όποια και να είναι η αληθινή ιστορία, το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε όλοι ευγνώμονες για τη δημιουργία αυτών των θεσπέσιων γλυκισμάτων.



Τα παραπάνω γράφτηκαν μιας και είχα στο μυαλό μου να φτιάξω τρουφάκια με εναλλακτική, αντί της κλασσικής, γέμιση και τα βασικά υλικά που ήθελα να χρησιμοποιήσω ήταν χουρμάδες, παντζάρι, καρύδια και σκόνη κακάο. Είχα φανταστεί το αποτέλεσμα να είναι μαλακά τρουφάκια, πλούσια σε γεύση που να λιώνουν στο στόμα. Σε αυτό το σημείο, ίσως να αναρωτηθείς αν αυτά τα υλικά ταιριάζουν μεταξύ τους και μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια υφή, και θα σου απαντήσω πως ταιριάζουν πολύ και γίνεται να πετύχει. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, η συγκεκριμένη παρασκευή δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με τα κλασικά τρουφάκια.

Βάση της παραδοσιακής γαλλικής ζαχαροπλαστικής, η γέμιση στα κλασικά τρουφάκια είθισται να γίνεται με σοκολάτα και κρέμα γάλακτος, γνωστή και ως κρέμα ganache σοκολάτας και η επικάλυψη μπορεί να είναι οτιδήποτε, από σκόνη κακάο, επικάλυψη σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς.

Οποιαδήποτε σοκολατένια μπουκιά περιέχει γέμιση διαφορετική από ganache, όπως για παράδειγμα καραμέλα, λευκή σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα, δεν θεωρείται τρουφάκι. Επομένως, για να είμαι τυπική και με την βιβλιογραφία, η σημερινή συνταγή δεν είναι τρουφάκια αλλά λαχταριστές μπουκιές που παραπέμπουν σε τρουφάκια.



Προετοιμασία 15 λεπτά, αναμονή 2 ώρες, 12-14 κομμάτια των 20 γραμμαρίων


⏺Υλικά για την γέμιση:

  • 12 χουρμάδες

  • 140-150gr βρασμένο παντζάρι (θα το βρεις έτοιμο στο supermarket)

  • 60gr βρώμη αλεσμένη σε σκόνη

  • 50gr καρύδια καθαρισμένα

  • 20gr σκόνη άγλυκου κακάο

  • Λίγο αλάτι


⏺Υλικά για την επικάλυψη:

  • 50gr κουβερτούρα υγείας

  • 20ml λάδι καρύδας


⏺Εκτέλεση:


  1. Αφαιρώ το πυρήνα από τους χουρμάδες και τους τοποθετώ σε ένα μπολ. Προσθέτω στο μπολ ζεστό νερό τόσο ώστε να καλυφθούν. Αφήνω στην άκρη για περίπου 10 λεπτά.

  2. Παράλληλα, τοποθετώ τη βρώμη στο πολυκόφτη και τη δουλεύω ώσπου να γίνει σαν αλεύρι. Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους προσθέτω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο πολυκόφτη. Δουλεύω τα υλικά μέχρι να έχω ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Μεταφέρω στο ψυγείο για 2 ώρες.

  3. Περίπου 5 λεπτά πριν περάσει ο χρόνος αναμονής, λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτω το λάδι καρύδας και ανακατεύω καλά.

  4. Αφαιρώ το μείγμα μου από το ψυγείο και αρχίζω να πλάθω μπαλάκια βάρους 20 γραμμαρίων το καθένα.

  5. Τοποθετώ καθεμία από τις μπουκιές μέσα στο μπολ με την λιωμένη σοκολάτα. Χρησιμοποιώ ένα κουτάλι για να με βοηθήσει και στην συνέχεια τις τοποθετώ πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

  6. Αφήνω να παγώσει η σοκολάτα, σερβίρω και απολαμβάνω!

  7. Αποθηκεύω στο ψυγείο και καταναλώνω μέσα σε 4-5 ημέρες.