Κόκκινη σούπα με παραδοσιακό χυλοπιτάκι και ξινομυζήθρα Κρήτης

Οι χυλοπίτες είναι ένα υλικό που δεσπόζει στην ελληνική κουζίνα ως άλλο ζυμαρικό. Περιέχουν αλεύρι, γάλα και αβγά, συστατικά παρόμοια με αυτά του τραχανά, προσδίδοντας μια ανώτερη γεύση στο φαγητό. Είναι ένα ζυμαρικό ιδιαίτερα αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους μιας και συνδυάζεται ευχάριστα με κρέας και κόκκινη σάλτσα. Το πιο πιθανό είναι πως στο άκουσμα ενός φαγητού με χυλοπίτες, το μυαλό σου αυτόματα πηγαίνει σε κάτι ζεστό, ζουμερό και νόστιμο, γι' αυτό και είναι ένα κατεξοχήν υλικό που μαγειρεύεται τον χειμώνα. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα μεγέθη όπως για παράδειγμα οι μακριές που θυμίζουν κάπως τις ταλιατέλες αλλά και οι πιο μικρές που είναι κομμένες σε μικρά τετράγωνα γνωστές και ως χυλοπιτάκι ή τουτουμάκι που είναι τοπική ονομασία της Πελοποννήσου.




Η διαφορά σε σχέση με την σύγχρονη εποχή, είναι πως, τότε τα ανύπαρκτα μέσα δεν αποτελούσαν εμπόδιο για τον άνθρωπο προκειμένου να ζει και να ευχαριστιέται την κάθε μέρα. Όταν νύχτωνε, τα μέλη της οικογένειας μαζεύονταν γύρω από το τζάκι και έτρωγαν ότι είχε το τσουκάλι που μπορεί να ήταν βραστά φασόλια, πατάτες ή χυλό και ήταν όλοι τους ευχαριστημένοι. Αν καμιά φορά υπήρχε και κρέας τότε η χαρά ήταν απερίγραπτη. Συνήθως, δεν υπήρχε το περιθώριο για δεύτερο φαγητό την ίδια μέρα, και αν αυτό γινόταν, θα ήταν ίσως λόγω κάποιας σημαντικής γιορτής. Ένα απλό φαγητό όπως η ζεστή σούπα με χυλοπίτες και λίγο λάδι, γιατί κ αυτό δεν περίσσευε, αποτελούσε ένα θεσπέσιο γεύμα για μικρούς και μεγάλους που νικούσε την πείνα και χάριζε χαμόγελα σε όλους. Τέτοιες σκέψεις κάνω καμιά φορά όταν ακούω για ιδιοτροπίες ή υπερβολικές απαιτήσεις με το φαγητό. Στις μέρες μας, ίσως τελικά η υπερβολική άνεση και η πληθώρα επιλογών να λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την εκτίμηση και την απόλαυση της τροφής που έχουμε διαθέσιμη. Αρκεί να αναλογιστείς πόσες φορές έχεις, πραγματικά, εκτιμήσει και απολαύσει ένα φαγητό όπως φακές ή ρεβίθια ή μια απλή σούπα με χυλοπιτάκι που είναι και η σημερινή συνταγή.



Μια απλή, εύκολη και γρήγορη σούπα με παραδοσιακό χυλοπιτάκι λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, καπνιστή πάπρικα και ελαιόλαδο. Λίγα υλικά αρκούν για να δημιουργήσεις ένα φαγητό ελαφρύ και νόστιμο.


Προετοιμασία, 5 λεπτά, μαγείρεμα 15 λεπτά, μερίδες 2-3


Υλικά:


  • 200gr χυλοπιτάκι

  • 600ml βραστό νερό

  • 400gr συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1-2 σκελίδες σκόρδου

  • ελαιόλαδο

  • καπνιστή πάπρικα

  • αλάτι

  • ρίγανη

  • λίγη ξινή μυζήθρα (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σου)

Εκτέλεση:


  1. Βράζω το νερό σε μία κατσαρόλα ή στον βραστήρα.

  2. Παράλληλα, καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.

  3. Στην συνέχεια, τοποθετώ μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Αφού κάψει η κατσαρόλα, προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και μια γενναία δόση ελαιόλαδο και σωτάρω για περίπου 2-3 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.

  4. Μετά προσθέτω το χυλοπιτάκι, το βραστό νερό και τον χυμό ντομάτας και ανακατεύω. Προσθέτω, αλάτι, ρίγανη και καπνιστή πάπρικα και βράζω για περίπου 8-10 λεπτά ή ώσπου να βράσει το χυλοπιτάκι ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει το χυλοπιτάκι στον πάτο της κατσαρόλας.

  5. Μεταφέρω την σούπα σε μπολ, προσθέτω λίγο τυρί της αρεσκείας μου και δύο σταγόνες ελαιόλαδο, σερβίρω και απολαμβάνω!