Καλοκαιρινός μεζές με χταποδάκι και φάβα

Για τους περισσότερους, το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία οι ρυθμοί μειώνονται και η ανάγκη για λίγη ξεκούραση ανεβαίνει. Αν προσθέσεις τις υψηλές θερμοκρασίες που υπνωτίζουν το σώμα και δημιουργούν την επιθυμία για ελαφριά γεύματα, τότε θα συμφωνήσεις πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα νόστιμο μεζεδάκι σε μια ήσυχη και δροσερή τοποθεσία, δίπλα, ει δυνατόν, στην θάλασσα.



Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω δεν είναι τόσο η τοποθεσία, όσο η όρεξη για φαγητό και η καλή παρέα. Ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, τα δύο τελευταία στοιχεία μπορούν και χρειάζεται να υπάρχουν στην καθημερινότητά μας αφού η όρεξη για φαγητό υποδηλώνει υγεία του σώματος και η καλή παρέα είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου για επαφή με άλλους ανθρώπους, κατά το γνωστό people need other people. Επομένως, είτε μένεις στο κέντρο της πόλης με θέα την βεράντα του απέναντι διαμερίσματος, είτε σε κάποιο προάστειο ή άλλη επαρχιακή πόλη με περισσότερο ορίζοντα στο οπτικό σου πεδίο και ποικιλία φυσικών ήχων, μπορείς σίγουρα να απολαύσεις μικρές στιγμές ξεγνοιασιάς μιας και είναι κρίμα να πιστεύουμε πως η ζωή αρχίζει και τελειώνει την περίοδο των διακοπών.


Είναι αλήθεια, πως, εμείς οι άνθρωποι των δυτικών κοινωνιών, είμαστε απαιτητικοί και αναζητούμε την τελειότητα, χωρίς βέβαια να έχουμε στο μυαλό μας πως ζούμε σε έναν κόσμο καθόλα ατελή. Πόσες φορές δεν έχεις κάνει σχέδια με το μυαλό σου πως όλα χρειάζεται να είναι στην εντέλεια για να κάνεις κάτι απολαυστικό ή να νιώσεις όμορφα. Όταν κάποιος είναι αρκετά τυχερός και προσγειωθεί στην πραγματικότητά του, καταλαβαίνει πως είναι μάταιο να αναζητάει την τελειότητα, αφού κάτι τέτοιο είναι, μάλλον, ουτοπικό. Η εξυπνάδα είναι να συναντάς την χαρά, έστω και για λίγο, στις δύσκολες στιγμές και μία τέτοια στιγμή μπορεί να είναι η προετοιμασία και η κατανάλωση ενός γεύματος με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, αγνοώντας για λίγο οτιδήποτε άλλο.


Η ελληνική φάβα και το χταποδάκι είναι πρωταγωνιστές του θέρους. Είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου να το φτιάξεις και να απολαύσεις ένα νόστιμο γεύμα, αρκεί μόνο να το θέλεις!






Προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 90 λεπτά, μερίδες 3-4


⏺Υλικά για το χταπόδι:

  • 1kg χταπόδι νωπό ή κατεψυγμένο (καθαρό βάρος)

  • 100ml μηλόξυδο (ή άλλο ξύδι)

  • 1κς ελαιόλαδο

  • μισό φύλλο δάφνης


⏺Υλικά για την φάβα:

  • 0.5kg φάβα

  • 2 μέτρια κρεμμύδια

  • 1.5lt νερό

  • 120ml ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • Αλάτι, ρίγανη

  • Λίγη κάπαρη


⏺Εκτέλεση:


  1. Ξεπλένω το χταπόδι και το τοποθετώ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε μία κατσαρόλα με καπάκι. Σιγο-μαγειρεύω για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά χωρίς να ανοίξω το καπάκι.

  2. Τοποθετώ την φάβα σε ένα μπολ με νερό και την αφήνω να μουλιάσει για τουλάχιστον μισή ώρα. Παράλληλα κόβω τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια, βάζω το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σωτάρω τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά. Στραγγίζω την φάβα και την προσθέτω στη κατσαρόλα μαζί με το 1.5lt νερό και λίγη ρίγανη. Aνακατεύω απαλά και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνω τη φωτιά και την αφήνω να σιγοβράσει για περίπου 50-60 λεπτά (θα πρέπει να πιεί όλο το νερό). Κάθε τόσο ξαφρίζω για να γίνει πιο ελαφριά και γευστική. Προς το τέλος ρίχνω το αλάτι και τον από το φρέσκο λεμόνι. Μόλις βράσει η φάβα την περνάω με το ραβδομπλέντερ και την αφήνω να σταθεί για 10 λεπτά.

  3. Μόλις βράσει το χταπόδι το μεταφέρω σε μια επιφάνεια κοπής και το αφήνω λίγο να κρυώσει πριν το κόψω σε κομμάτια.

  4. Σε ένα μπολ σερβιρίσματος προσθέτω την φάβα, το κομμένο χταπόδι και λίγη κάπαρη. Σερβίρω και απολαμβάνω!