Ζουμερά μπιφτέκια γαλοπούλας με γλυκοπατάτες φούρνου

Όταν ήμουν μικρή, υπήρχαν κάτι χειμωνιάτικες Κυριακές που στο σπίτι μου τρώγαμε γεμιστή γαλοπούλα ψητή στον φούρνο. Δεν χρειαζόταν να είναι κάποια ειδική περίσταση για να φάμε το συγκεκριμένο γεύμα γιατί, περισσότερο οι γονείς μου αλλά και εμείς τα παιδιά, είχαμε επιρροές από την Αμερική. Ήταν λοιπόν κάπως φυσιολογικό για την οικογένειά μου να έχουμε την γαλοπούλα στην διατροφή μας.


Μεγαλώνοντας βέβαια, κατάλαβα πως είναι αρκετοί άνθρωποι που δεν έχουν το κρέας της γαλοπούλας στις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό μάλλον έχει συμβεί είτε γιατί θεωρούν το κρέας αυτό άνοστο και αδιάφορο είτε γιατί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιλογής! Αν είσαι ένας από αυτούς, θα σε προέτρεπα να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή. Είναι ίσως μια καλή αρχή για να γευτείς ένα νόστιμο μπιφτέκι από γαλοπούλα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα κλασσικά μοσχαρίσια μπιφτέκια (εκτός ίσως από τον σίδηρο😉). Η συνταγή περιλαμβάνει, χειροποίητα μπιφτέκια γαλοπούλας με γλυκοπατάτες φούρνου, φρέσκια ρόκα και σως μουστάρδας με γιαούρτι.



Προετοιμασία 30 λεπτά, αναμονή 30 λεπτά, μαγείρεμα 30 λεπτά


⏺Υλικά για τα μπιφτέκια (8-9 μεγάλα μπιφτέκια):

  • 1kg γαλοπούλα (κομμένο σε κιμά)

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά

  • 2 πράσα

  • 4 καρότα

  • 2 κόκκινες πιπεριές

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 2 αυγά

  • 4-5κς μουστάρδα

  • Αλάτι, γλυκιά πάπρικα

  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά

  • Ελαιόλαδο


⏺Υλικά για τις γλυκοπατάτες (2-3 μερίδες):

  • 2 γλυκοπατάτες

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι και γλυκιά πάπρικα


⏺Υλικά για την σως:

  • 2 μέρη μουστάρδα της επιλογής σου

  • 1 μέρος γιαούρτι

  • 1 μέρος ελαιόλαδο

  • αλάτι (προαιρετικά)



⏺Εκτέλεση:


  1. Θα ξεκινήσεις με την προετοιμασία των λαχανικών για τον κιμά. Πλένεις καλά και καθαρίζεις όλα τα λαχανικά. Ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια, τα πράσα, τις πιπεριές και το σκόρδο.

  2. Τοποθετείς ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού κάψει το τηγάνι, ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και προσθέτεις τα κομμένα λαχανικά και τα μαγειρεύεις για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Στην συνέχεια, απομακρύνεις το τηγάνι από την εστία και αφήνεις τα λαχανικά να κρυώσουν.

  3. Προτείνω να έχεις μια μεγάλη λεκάνη για να τοποθετήσεις μέσα τα υλικά του κιμά (όσο και ίσως να γελάς) γιατί βολεύει περισσότερο από ένα μπολ. Στην συνέχεια, τρίβεις τα καρότα στον τρίφτη (στην λεπτή πλευρά) και τα μεταφέρεις στην λεκάνη. Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά του κιμά καθώς και τα λαχανικά που έχεις στο τηγάνι σου (να προσέξεις μόνο τα λαχανικά να έχουν κρυώσει εντελώς). Ξεκινάς να ζυμώνεις με τα χέρια σου όλα τα υλικά ώστε να ανακατευτούν καλά και να έχεις ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Αφού φτάσεις σε αυτό το σημείο μεταφέρεις τον κιμά στην συντήρηση για 30 λεπτά.

  4. Παράλληλα, ανάβεις τον φούρνο στους 200 ° C. Πλένεις καλά τις γλυκοπατάτες και τις κόβεις (όπως τις κλασικές πατάτες). Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το σκόρδο. Μεταφέρεις τις γλυκοπατάτες σε ένα μπολ και προσθέτεις αλάτι, γλυκιά πάπρικα και μια γενναία δόση ελαιόλαδο. Ρίχνεις και το σκόρδο και ανακατεύεις καλά. Μεταφέρεις τις πατάτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνεις στον φούρνο για 30 λεπτά.

  5. Αφαιρείς τον κιμά από την συντήρηση μόλις περάσει ο χρόνος αναμονής. Τοποθετείς ένα βοηθητικό πιάτο (ή άλλο σκεύος) δίπλα σου και ξεκινάς να πλάθεις τα μπιφτέκια. Το μέγεθός τους εξαρτάται από το μέγεθος της παλάμης σου, αλλά γενικά 100gr-130gr είναι μια χαρά. Τοποθετείς την γκριλιέρα πάνω σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει μπορείς να ξεκινήσεις να ψήνεις τα μπιφτέκια σου. Καλό είναι να αλείψεις τα μπιφτέκια εξωτερικά με ελαιόλαδο για να μην σου κολλήσουν. Εναλλακτικά μπορείς να τα ψήσεις στον φούρνο στους 200 ° C για 35-40 λεπτά (αν κάνεις τα μπιφτέκια πιο μικρά ή πιο μεγάλα αυτό θα επηρεάσει και τον χρόνο ψησίματος). Μπορείς επίσης να αποθηκεύσεις κάποια μπιφτέκια στην κατάψυξη για επόμενη φορά (αντέχουν άνετα για 2-3 μήνες).

  6. Για την προετοιμασία της σως τοποθετείς τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύεις καλά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρω μόνο αναλογίες γιατί εξαρτάται από την ποσότητα που θέλεις να φτιάξεις.

  7. Μόλις ψηθούν τα μπιφτέκια και είναι έτοιμες και οι πατάτες, σερβίρεις και απολαμβάνεις! Αν θέλεις μπορείς να συνοδεύσεις το πιάτο σου και με λίγη φρέσκια ρόκα!







Subscribe via email

Follow us on Instagram

© 2020 by EATpetit