Γλυκόξινο κοτόπουλο φούρνου με πουρέ σελινόριζας

Αν θέλεις να γευτείς ένα εύκολο και διαφορετικό γεύμα, τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή με γλυκόξινο κοτόπουλο φούρνου και πουρέ σελινόριζας. Θα χρειαστεί να μαρινάρεις το κοτόπουλο, να το τοποθετήσεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος, να ετοιμάσεις και να προσθέσεις από πάνω μια γλυκόξινη πάστα, να το φουρνίσεις και παράλληλα να ετοιμάσεις τον πουρέ και σε μία περίπου ώρα θα απολαμβάνεις ένα νόστιμο πιάτο!


Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως να σκέφτηκες "τί μας λέει, εδώ δεν ξέρω τί είναι ο βασιλικός χουρμάς και η σελινόριζα". Το πρώτο "άγνωστο" υλικό, οι βασιλικοί χουρμάδες, είναι μεγάλοι και σαρκώδεις καρποί με γλυκιά γεύση και μαλακή υφή και παράγονται από τους φοίνικες. Συνήθως πωλούνται σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς, ωστόσο, επειδή δεν υφίστανται καμία επεξεργασία αποξήρανσης, κάποιοι τους θεωρούν και φρέσκα φρούτα. Μπορείς επίσης να τους προμηθευτείς από ενημερωμένα supermarket και μπακάλικα αλλά και λαϊκές αγορές. Αποτελούν ένα υγιεινό σνακ και πηγή φυσικής ενέργειας και μπορούν κάλλιστα να υποκαταστήσουν την ανάγκη του οργανισμού σου για ζάχαρη. Επίσης, μεταξύ άλλων, περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, βιταμίνη A, C, K και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στις απλές γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Λόγω τις ιδιαίτερης υφής και γεύσης, οι χουρμάδες χρησιμοποιούνται σε πολλές εναλλακτικές παρασκευές φαγητών και γλυκών. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις αυτήν την φυσικά γλυκιά λιχουδιά και, αν σου αρέσει, να την συμπεριλάβεις στις διατροφικές σου συνήθειες. Έτσι μπορεί να μειώσεις την κατανάλωση τυποποιημένων γλυκών αλλά και την κατεργασμένη ζάχαρη.



Το επόμενο "άγνωστο" υλικό της παρακάτω συνταγής είναι η σελινόριζα. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες σέλινου που καλλιεργούνται ευρέως και μπορείς να βρεις στην αγορά. Η περισσότερο γνωστή, είναι το σέλινο που πωλείται για τα γνώριμα πράσινα φύλλα του και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες με πιο χαρακτηριστική την φασολάδα. Η επόμενη κατηγορία είναι το σέλερι που καλλιεργείται για τον ινώδη μίσχο του και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σούπες και σάλτσες. Τέλος, υπάρχει η σελινόριζα που είναι ένα είδος σέλινου και καλλιεργείται για την ρίζα του. Εκτός από πουρέ, η σελινόριζα τρώγεται βραστή ή ψητή και μπορεί να αντικαταστήσει τις πατάτες ή το ρύζι. Επιπλέον, έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επειδή έχει μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση, ο πουρές σελινόριζας ταιριάζει τέλεια με όλα τα είδη κρεάτων και ψαριών και πραγματικά αξίζει να τον δοκιμάσεις. Την σελινόριζα μπορείς να προμηθευτείς κατά τους χειμερινούς μήνες από όλα τα μεγάλα supermarket, ενημερωμένα μπακάλικα και λαϊκές αγορές.


Ελπίζω να σου άνοιξε η όρεξη με όλα τα παραπάνω και να δοκιμάσεις τα "άγνωστα" υλικά της σημερινής συνταγής. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης της συγκεκριμένης παρασκευής.



Προετοιμασία 20 λεπτά, αναμονή 30 λεπτά (προαιρετικά), μαγείρεμα 1 ώρα, μερίδες 4-5


Υλικά για την γλυκόξινη πάστα:


  • 8 βασιλικοί χουρμάδες

  • 2 ξερά κρεμμύδια

  • 50gr αμύγδαλα λευκά καβουρδισμένα

  • 50ml βαλσάμικο

  • 50ml ελαιόλαδο

  • θυμάρι

  • 150ml ζεστό νερό


Υλικά για το κοτόπουλο:


  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια (μπορώ να ζητήσω από τον χασάπη να το κόψει, περίπου 1-1.5kg)

  • ελαιόλαδο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα


Υλικά για τον πουρέ σελινόριζας:


  • 0.5-0.6kg σελινόριζα (είναι περίπου 2 σελινόριζες)

  • 300ml γάλα

  • 350ml κρέμα γάλακτος

  • 50gr βούτυρο

  • Χυμός από ένα φρέσκο λεμόνι

  • Αλάτι


Εκτέλεση:


  1. Τοποθετώ το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά ώστε να πάνε παντού τα υλικά. Μεταφέρω το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα (αυτό το βήμα είναι προαιρετικό οπότε μπορείς να το αφήσεις αν βιάζεσαι).

  2. Παράλληλα, τοποθετώ τα αμύγδαλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και τα καβουρδίζω για 2-3 λεπτά. Έχω τον νου μου γιατί αρπάζουν εύκολα. Μόλις καβουρδιστούν, τα μεταφέρω στο μούλτι και τα θρυμματίζω σε μέτρια προς μικρά κομμάτια.

  3. Καθαρίζω τους βασιλικούς χουρμάδες από τον πυρήνα τους και τους τοποθετώ σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Θα χρειαστώ περίπου 150ml ζεστό νερό και τους αφήνω να μουλιάσουν μέχρι να ολοκληρώσω το επόμενο βήμα.

  4. Στην συνέχεια, καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε μέτρια κομμάτια. Τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και προσθέτω τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Τα σωτάρω για 2-3 λεπτά (ώσπου να γυαλίσουν) και προσθέτω το βαλσάμικο ξύδι. Μαγειρεύω για 1 λεπτό ακόμη και αποσύρω το τηγάνι από την εστία.

  5. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C.

  6. Στραγγίζω τους βασιλικούς χουρμάδες και τους μεταφέρω μαζί το μείγμα του τηγανιού και τα αμύγδαλα στο μούλτι και πολτοποιώ.

  7. Στην συνέχεια, τοποθετώ το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος (να χωράει όλα τα κομμάτια σε μία στρώση). Προσθέτω από πάνω τον πολτό και ψήνω στον φούρνο στους 200°C για 1 ώρα.

  8. Όσο ψήνεται το κοτόπουλο, καθαρίζω προσεκτικά τις σελινόριζες, τις κόβω σε μέτριους κύβους και ρίχνω τον χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Τοποθετώ τα κομμάτια σελινόριζας, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι σε μια κατσαρόλα την οποία σκεπάζω και μαγειρεύω σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει (θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά). Δοκιμάζω να τρυπήσω τα κομμάτια και αν είναι μαλακά αποσύρω από την εστία. Προσθέτω το βούτυρο και αλέθω με το ραβδομπλέντερ. Διορθώνω το αλάτι αν χρειαστεί. Αν θέλω πιο ντελικάτη υφή περνάω τον πουρέ από σίτα.

  9. Τέλος, ξεφουρνίζω το κοτόπουλο, σερβίρω σε πιάτα μαζί με τον πουρέ σελινόριζας και απολαμβάνω!