Βουτυράτο crumble με σάλτσα από φρούτα του δάσους και φρέσκα μήλα

Αν έχεις υιοθετήσει το πρωινό γεύμα στις διατροφικές σου συνήθειες, τότε αξίζει να δοκιμάσεις να φτιάξεις το δικό σου crumble! Ακολουθεί ένα πραγματικά νόστιμο πρωινό με χρυσαφένιο crumble βουτύρου, σάλτσα από φρούτα του δάσους και φρέσκα μήλα 🍎🍎, γιαούρτι και μέλι. Τα βασικά υλικά είναι βρώμη, αλεύρι dinkel, βιολογικό βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου, φρούτα, φιλέ αμυγδάλου και άρωμα βανίλιας.


Το crumble μπορεί να αντικαταστήσει τα corn flakes σου, αλλά επειδή περιέχει αρκετό βούτυρο, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Μπορείς να το απολαύσεις με γιαούρτι ή γάλα, επιπλέον φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Οι μικρές στιγμές απόλαυσης μπορούν να δώσουν μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα σου🎵🎵.



Προετοιμασία - μαγείρεμα 40-45 λεπτά, μερίδες 4-5


Υλικά για το crumble:

  • 150gr βρώμη

  • 100gr αλεύρι ολικής άλεσης ( εγώ χρησιμοποίησα dinkel)

  • 100gr βούτυρο παγωμένο (εγώ χρησιμοποίησα φυτικό βούτυρο)

  • 1 βανιλίνη

  • 4κς σιρόπι σφενδάμου

  • 2-3κς φιλέ αμυγδάλου ( ή άλλο ξηρό καρπό)

  • 1/3κγ γαρύφαλλο

Υλικά για την σάλτσα κόκκινων φρούτων και μήλων :


  • 3 φρέσκα μήλα (εγώ χρησιμοποίησα κόκκινα μήλα gala)

  • 400gr φρούτα του δάσους (κατεψυγμένα υπάρχουν σε όλα τα σούπερμάρκετ)

  • 2κς σιρόπι σφενδάμου

  • χυμός από 1 λεμόνι

  • 1/2 κούπας χυμός πορτοκαλιού

  • 1κς corn flower



Εκτέλεση:


  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 ° C. Παράλληλα, προσθέτω την βρώμη σε ένα μπλέντερ και την δουλεύω μέχρι να γίνει αλεύρι. Μεταφέρω την βρώμη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα στέρεα υλικά. Κόβω το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το προσθέτω μαζί με το σιρόπι σφενδάμου στο μπολ. Δουλεύω (τρίβω) το μείγμα με τα χέρια μου (θέλω ουσιαστικά να ενώσω τα υλικά μεταξύ τους και να δημιουργήσω μεγάλα τρίμματα). Προσθέτω το φιλέ αμυγδάλου και μεταφέρω το crumble σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ( ή πυρήμαχο σκεύος) και το τοποθετω στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

  2. Παράλληλα, αφαιρώ τα κατεψυγμένα φρούτα από το ψυγείο. Πλένω καλά και καθαρίζω τα μήλα. Στην συνέχεια, τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτω τα φρούτα του δάσους και τα μήλα. Συμπληρώνω στο τηγάνι και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύω για 20-25 λεπτά (αφήνω λίγο ακόμη αν χρειαστεί).

  3. Απομακρύνω το τηγάνι από την εστία, μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα φρούτων. Αφαιρώ το crumble από τον φούρνο μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα (περίπου 30 λεπτά) και αφήνω λίγο να κρυώσει.

  4. Σε ένα μπολ προσθέτω το crumble, την σάλτσα φρούτων, γιαούρτι και μέλι (προαιρετικά) και απολαμβάνω!