Ανοιξιάτικες μπρουσκέτες με σπιτική μαγιονέζα αβοκάντο και ψητό χαλούμι

Ένα απλό παράδειγμα δημοφιλούς ιταλικού φαγητού είναι η μπρουσκέτα. Αν έχει τύχει να ταξιδέψεις στην Ιταλία σίγουρα θα έχεις προσέξει την επιλογή αρκετών εστιατορίων, wine bar και καφέ, να έχουν στον κατάλογό τους ποικιλία μπρουσκετών που τρώγονται ως σνακ ή ορεκτικό πριν από το κυρίως γεύμα.



Για την ιστορία, η μπρουσκέτα πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Ρώμη τον 15ο αιώνα μ.Χ. όταν οι ντόπιοι ελαιοπαραγωγοί μετέφεραν τις ελιές τους στο ελαιοτριβείο για την παραγωγή του ελαιόλαδου και δοκίμαζαν την νέα τους παραγωγή χρησιμοποιώντας ψωμί. Μία τόσο απλή συνήθεια κατέληξε να δημιουργήσει ένα brand name που έχει καθιερωθεί εντός και εκτός ιταλικών συνόρων.

Με αφορμή τη σημερινή ανάρτηση, θυμήθηκα το περιστατικό που έλαβε χώρα, κάποια στιγμή, μέσα στο 2021, σε μια εκπομπή με τον διάσημο Σκωτσέζο σεφ Gordon Ramsay. Η αιτία ήταν η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα, του ενός εκατομμυρίου, ποια κουζίνα είναι καλύτερη, η ελληνική ή ιταλική; O ίδιος, προς μεγάλη έκπληξη των υπολοίπων της εκπομπής, απάντησε η ελληνική, δημιουργώντας αναπόφευκτα ένα γαστρονομικό «πόλεμο». Η αιτιολογία που έδωσε, για να υποστηρίξει την απάντησή του, ήταν πως η ελληνική κουζίνα είναι περισσότερο υγιεινή.

Αν και θεωρώ πως και οι δύο κουζίνες έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι η χρήση του ελαιόλαδου, της ντομάτας, του σκόρδου και των φρέσκων αρωματικών στις συνταγές τους, εντούτοις, λόγω εντοπιότητας, αλλά όχι μόνο, προφανώς είμαι, και εγώ, της γνώμης πως η ελληνική κουζίνα είναι ανώτερη από την ιταλική. Η ελληνική γαστρονομική παράδοση περιέχει ποικιλία χορτοφαγικών συνταγών από γεμιστά, φασολάκια και γίγαντες έως παραδοσιακές πίτες και μεζεδάκια. Αντιθέτως, θα ήταν δύσκολο για ένα ριζότο ή ένα τιραμισού να έχει ελληνικές ρίζες μιας και η γεωπολιτικοοικονομική ιστορία του κάθε τόπου, καθορίζει, εν γένει, και τη μαγειρική παράδοση.

Ωστόσο, πιστεύω πως η δήλωση, του εν λόγω σεφ, προκάλεσε αίσθηση, με τους περισσότερους θεατές, ίσως, να μην την περιμένουν, πρωτίστως γιατί η Ιταλία έχει επενδύσει περισσότερο στο μάρκετινγκ. Ας αποδεχτούμε πως, η ιταλική κουζίνα είναι πιο δημοφιλής, γιατί, η χώρα απέναντι από τα Ιόνια νησιά μας, έχει αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να δημιουργήσει το brand που ονομάζεται Italian cuisine και ό, τι συνδέεται με αυτό. Οι λέξεις pizza, pasta, prosciutto ή gelato είναι λέξεις διεθνώς αναγνωρισμένες, από τους περισσότερους καταναλωτές, και άμεσα σχετιζόμενες με την Ιταλία.



Είναι βέβαιο πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και για την χώρα μας. Είναι στην ευχέρεια των αρμοδίων να μάθουν από άλλες, πρότυπες χώρες, σχετικά με τους τρόπους ανάδειξης και καθιέρωσης της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που περιλαμβάνει πλούσια γκάμα φαγητών εκτός από το Greek souvlaki, tzatziki και mousaka.

Η σημερινή πρόταση αφορά μπρουσκέτες με σπιτική μαγιονέζα αβοκάντο και ψητό χαλούμι.


Προετοιμασία 15 λεπτά, μερίδες 4


Υλικά για την μαγιονέζα αβοκάντο (για 4 φέτες):

  • 1 ώριμο αβοκάντο

  • 1 λευκό κρεμμύδι καθαρισμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδου

  • 3-4 κσ μηλόξυδο

  • Αλάτι

Υλικά για τις μπρουσκέτες:

  • 4 φέτες ψωμιού της αρεσκείας μου

  • 80gr χαλούμι κομμένο σε φέτες

  • 8 κς μαγιονέζα αβοκάντο


Εκτέλεση:


1. Καθαρίζω το αβοκάντο και το κρεμμύδι. Τοποθετώ όλα τα υλικά για την μαγιονέζα αβοκάντο στο πολυκόφτη και τα δουλεύω ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζω και προσθέτω λίγο μηλόξυδο ή αλάτι αν χρειαστεί.

2. Παράλληλα, τοποθετώ τη γκριλιέρα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτω τις φέτες ψωμιού και τις ψήνω για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά και τις μεταφέρω σε ένα πιάτο

3. Κόβω το χαλούμι σε φέτες και τις ψήνω στο ίδιο σκεύος που χρησιμοποίησα για το ψωμί. Αφήνω να ψηθεί για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και απομακρύνω από την εστία.

4. Φτιάχνω αμέσως τις μπρουσκέτες απλώνοντας 2 κς μαγιονέζα αβοκάντο και ένα κομμάτι ψητό χαλούμι στην κάθε φέτα ψωμιού, σερβίρω και απολαμβάνω!